Podle obžaloby si tento největší výrobce zmrzliny na Rychnovsku měl od osob a banky vypůjčit vysoké finanční částky. Peníze využil převážně na modernizaci dvou rodinných domů v Rychnově nad Kněžnou, které začátkem devadesátých let minulého století zdědil, a dalšího zakoupeného domu. „Chtěl jsem je pronajímat a žít s rodinou z nájmů,“ uvedl u soudu.

Milionové úvěry ale podle obžaloby nebyl v řadě případů schopen splatit. Za jeden z hlavních důvodů včera Bečvarovský uvedl příliš vysoké úroky. Přesto v soudní síni některé dlužné částky odmítl s tím, že požadavky věřitelů, z nichž mnohé označil jako kamarády, jsou příliš nadnesené, nebo již vyrovnané.
V lednu 2001 obžalovaný požádal GE Capital Banku o podnikatelský provozní úvěr ve výši 1,75 milionu korun. Avšak měl zamlčet své vysoké závazky, jež neměl vedeny v účetnictví. Ke dni splatnosti vyčerpaného úvěru ve výši 1,5 milionu korun ale bance dlužil přes milion korun. Banka vykazuje pohledávku u Bečvarovského ve výši přes 566 tisíc korun. „Já jsem bankovního úředníka seznámil úplně se vším. Pohledávky vůči mně byly větší než moje závazky,“ hájil se u soudu Bečvarovský.

O miliony korun přišel rychnovský podnikatel, který měl i prodejnu papírnictví, při obchodování s levnými mobilními telefony. „Byl jsem velmi naivní. Měl jsem mít právníka, všechno jsem si dělal sám,“ připustil.

Pokud soud uzná Jiřího Bečvarovského vinným z žalovaných skutků, hrozí mu dva až osm let vězení.