Senát v hlavním líčení dospěl k závěru, že se padesátiletý muž, který byl v minulosti již několikrát trestán hlavně za krádeže, dopustil pokusu vraždy.
Jak uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Prokop, Kurc 10. června letošního roku hodinu po půlnoci v pátém poschodí ubytovny v Pardubicích–Ohrazenicích pod vlivem alkoholu a po předchozí vzájemné rozepři bodl u dveří výtahu pětadvacetiletého muže nožem s čepelí dlouhou devět centimetrů.
„Způsobil mu vlevo od hrudní kosti bodnořeznou ránu pronikající do podkoží, když jen náhodou nedošlo k proniknutí nože do hrudní dutiny a k poranění některého z životně důležitých orgánů. Další útok poškozený odvrátil pouze tak, že obžalovaného udeřil do hlavy hasicím přístrojem, který strhl ze zdi vedle výtahu,“ uvedl státní zástupce Vladimír Prokop.
Kurc u soudu tvrdil, že s poškozeným v osudný den před konfliktem popíjel v restauraci alkohol. „Ten den jsem vypil deset až dvanáct dvanáctistupňových piv a pět až šest panáků,“ řekl s tím, že při slovní rozepři ho poškozený udeřil.
Kurc pak počkal s nožem u dveří výtahu ubytovny, kde napadený muž také bydlel, a rozhodl se vyřešit konflikt nožem.
Poškozený se k hlavnímu líčení nedostavil, ani si soudní obsílku na poště nevyzvedl. Jeho matka tvrdila, že syn žádné předvolání neobdržel a že se u ní zdržuje jen málokdy. Se svolením obžalovaného i státního zástupce byla u soudu přečtena výpověď poškozeného z přípravného řízení.
Rozsudek není pravomocný. Libor Kurc i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.