Vyhnat zcentra města opilé konzumenty alkoholu a omezit tak ipřestupky proti veřejnému pořádku. Takový je cíl obou východočeských radnic. Obě chtějí výrazně omezit popíjení alkoholu na svých ulicích.

Představitelé královéhradecké radnice čekali, jak spodobnou vyhláškou uspějí vÚstí nad Labem. Vjiných městech totiž tyto snahy zatrhlo ministerstvo vnitra.

Rozhodne rada města

„Dostali jsme informaci, že Ústí to ustálo. Hodláme proto zvolit podobný model,“ uvedl mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda. Vyhláškou se bude 11.března zabývat městskárada.

Ostejném kroku teď přemýšlí ivPardubicích.

„Určitě by to byl jeden zúčinných nástrojů kudržení veřejného pořádku,“ domnívá se mluvčí pardubické městské policie Pavel Čejka. Právě policie by na dodržování této vyhlášky dohlížela.

Nádraží bez opilců?

Ústecká vyhláška, která může sloužit jako vzor, nepostihuje plošně celé město, ale jen jeho přesně vymezené části. Kterých míst by se mohla týkat ta pardubická?

„Jednoznačně okolí škol a dětských hřišť nebo sportovišť. Dále pak odpočinkových ploch, jako jsou městské parky, okolí zdravotnických zařízení a veřejných a veřejně prospěšných budov, jako je třeba autobusové a železniční nádraží,“ řekl DeníkuČejka.

Alkoholparty jen smapou

Ústeckou vyhlášku okamžitě vzali za svou vUničově na Olomoucku. Na devatenácti místech zde bude platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Uničovští zastupitelé omezení schválili jen několik dnů poté, co ministerstvo vnitra souhlasilo se způsobem, jakým zakázali pití alkoholu vÚstí nad Labem. „Protialkoholní“ vyhláška bude vydána sdoprovodnou mapou, kde jsou přesně zakreslena zakázaná místa včetně čísel pozemků.

Komentátor Deníku Ivan Hoffmann se krozhodnutí ministerstva vnitra, které ústeckou vyhlášku neshodilo ze stolu, vyjádřil trefně: „Podstatné je zjištění, že iministerstvo umí rozhodnout vsouladu se zdravým rozumem. Pokud jde oopilce, ti než by po sobě kvůli vyhlášce uklízeli, odešli jinam, kde už obtěžují, doufejme, jen sami sebe. Posíleni tímto vítězstvím se můžeme pokusit onějaké další vítězství rozumu."