Trestná činnosti je na přibližné stejné úrovni s loňským rokem, kdy bylo za stejné období evidováno 277 trestných činů. Také jejich objasněnost je zhruba stejná – letos činila 63,18 procenta, vloni 63,14 procenta. „K nejčastějším majetkovým trestným činům patří krádeže, vloupání do automobilů, bytů, rekreačních chalup a různých provozoven,“ uvádí vedoucí oddělení Vladimír Sliš, a dodává, že trestná činnost je převážně páchána v nočních hodinách v prostoru centra města, okolních ulicích a územních částech Poříčí, nádraží a v Soukenické ulici.


Nejzávažnějším trestným činem spáchaným na teritoriu Obvodního oddělení byla bezesporu vražda v Rožmitále. Dále zde došlo k 16 násilným trestným činům (což je o něco méně než vloni), z nichž 11 jich bylo objasněno. „Čtyři pachatelé se svého jednání dopustili pod vlivem alkoholu a pětici objasněných činů spáchali recidivisté,“ upřesnil Sliš.

Další významnou trestnou činností, kterou policisté na Broumovsku řešili, jsou krádeže vloupáním (44 skutků) a tak zvané krádeže prosté (65). „I zde jsme oproti roku 2006 zaznamenali nepatrné snížení, když vloni bylo řešeno 57 krádeží vloupáním a 67 krádeží prostých,“ nahlédl do statistiky loňského roku vedoucí broumovského oddělení, a shrnul, že za trestné činy bylo stíháno celkem 125 osob, což je o pět méně než vloni.


Státní policie společně s městskými strážníky spolupracuje jak při řešení dopravních situací, tak i při narušování veřejného pořádku. Velkým přínosem je vybudovaný kamerový systém, který pokrývá místa, kde nejčastěji dochází k výtržnostem, vandalismu a rušení nočního klidu. Přestože kamerový systém „patří“ městské policii, mohou jeho monitorovací schopnosti využívat i policisté. „Pomáhá nám při dokumentaci trestné činnosti a pomocí něj se tak dá vytipovat pohyb osob v území, kde třeba dochází k porušení zákona,“ dodal Vladimír Sliš.