„Každý by si měl uvědomit, že především na něm samotném záleží, zda si své věci dokáže ohlídat. Před policisty v případě okradení, především pak u „kapesních zlodějů“, stojí nelehký úkol vypátrat pachatele, kterého si mnohdy nikdo nevšiml,“ poznamenala. Několik případů z posledních dnů: Do dvou osobních vozů, která byla zaparkovaná před domem v Týništi nad Orlicí, se koncem minulého týdne v noci vloupal neznámý pachatel. Násilím vnikl dovnitř a z vozu Fiat Tipo si odnesl autorádio. V dalším autě Renault 19 sebral pouzdro s osobními doklady a finanční hotovostí.


Řidič z Pardubic ve vozidle Peugeot Boxer nechal na sedadle volně položenou ledvinku s osobními doklady, platební kartou a finanční hotovostí přes pět tisíc korun. Neznámý pachatel mu ledvinku odcizil. Rovněž neznámý zloděj z vozidla Volvo, zaparkovaného na Moravském Předměstí v Hradci Králové, ukradl monitor navigace v hodnotě 40 tisíc korun. Celková škoda je odhadnuta na 50 tisíc korun.


V Hamrech na Svitavsku neznámý poberta z neuzamčeného vozidla BMV odnesl pánskou koženou tašku. Když ji otevřel, zřejmě se moc zaradoval. V tašce našel nejen doklady, ale i 300 tisíc korun na hotovosti. Policisté nabádají řidiče, aby v případě, kdy nebudou mít vozidla pod kontrolou, v nich nenechávali cenné věci, nebo je dobře ukryli.


V posledních týdnech se pro zloděje stávala snadným cílem odstavená vozidla houbařů. Brzo začne zimní sezona lyžarů, kdy si pobertové často vybírají za cíl zaparkované auto u sjezdovky nebo zimního areálu, které je plné drahé výstroje a výzbroje. Ostražitost je proto na místě.