Srnci od konce jara hájí své teritorium, obcházejí ho a zanechávají pachové stopy. Důvod je jediný. Čekají na srnu, kterou pokryjí. Srnec si své území hlídá a bojuje se slabšími jedinci. Pak čeká, až se objeví samice. S tou se v příhodných okamžicích pak několikrát spojuje, aby měl jistotu oplodnění. Srna odchází a srnec začne vábit další samičku. “Myslivci většinou v období říje neloví. Regulaci stavů provedli už dříve. Zůstali tak hlavně silní jedinci, “ vysvětlil Vladislav Cerman z trutnovské pobočky Českomoravské myslivecké jednoty.


Srnci v říji lidem v terénu podle něj většinou neublíží. „Pokud nevyrostli v zajetí, chovají se i v tomto období vůči člověku mírumilovně,“ dodal Cerman. V regionu se spárkatá zvěř po drsné předloňské zimě snížila na polovinu. Myslivci přesto každoročně provádějí regulaci stavů lovem.

Srnci nyní mohou vběhnout též pod kola aut

„Většina srážku nepřežije a řidiči by měli událost nahlásit buď policii nebo mysliveckému sdružení. Je třeba zraněné zvíře dohledat, aby se netrápilo,“ upozornil Cerman. Pokud řidič zvěř sebere, dopouští se trestného činu pytláctví.