Uvedla, že ji sbormistr poprvé zneužil v roce 1988, když jí bylo 12 let. Kulínský byl tehdy přítelem rodiny a chodil s její o 10 let starší sestrou, která se později stala jeho manželkou. „Osahával mě a přitom přesvědčoval, že se neděje vůbec nic špatného. Byla jsem v šoku,“ řekla. Nikomu se prý nesvěřila, protože měla ze sbormistra strach a obávala se, že by jí rodina stejně neuvěřila. Její blízcí totiž ke Kulínskému vzhlíželi, měl na ně velký vliv.

Svědkyně popsala také jejich první intimní styk, ke kterému mělo dojít na jednom ze soustředění sboru. „Nevyvinul na mě fyzický nátlak. Nebyla jsem schopná bránit se ani slovně. Chtěla jsem to mít hlavně rychle za sebou. Bála jsem se psychického teroru, který by následoval, kdybych odmítla,“ popsala událost.

Kulínského případ hradecký soud už projednával, jednání se ale týkala jen dvou nejzávažnějších skutků. Soud ho osvobodil. Odvolací pražský vrchní soud rozsudky zrušil a nařídil spojit všech 49 skutků do jediného líčení.

Eva Rothová

Bývalá členka sboru: S Kulínským jsem se sblížila dobrovolně

Hradec Králové 31. října - V případu bývalého sbormistra dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského ve středu před Krajským soudem v Hradci Králové vypovídala jediná z pěti předvolaných údajně poškozených dívek. Někdejší sboristka dnes soudu řekla, že se s Kulínským ve svých 15 letech při zájezdu v Japonsku intimně sblížila zcela dobrovolně. Další čtyři předvolané bývalé členky sboru se k jednání nedostavily.

Podle obžaloby Kulínský sboristku opakovaně osahával a zaváděl jí prst do pochvy na hotelových pokojích během zájezdu v Japonsku v roce 1985. "Myslela jsem, že se mnou chce chodit, byly tam různé náznaky, například mi věnoval zvýšenou pozornost. Velmi mi to tehdy lichotilo," řekla dnes bývalá členka sboru. Intimnosti s Kulínským ukončila prý poté, co zjistila, že sbormistr má mezi členkami sboru také další vztah.

Dívka ve sboru Bambini di Praga nadále zůstala, po ukončení vztahu s Kulínským se však již nezúčastnila dalších zahraničních zájezdů a některých aktivit sboru. "Ve sboru vládlo napětí, bylo to hodně stresující," řekla k situaci ve sboru. V další výpovědi však uvedla, že zpětně hodnotí své působení ve sboru jako přínos pro svůj život, naučila se například samostatnosti.

Krajský soud na dnešní den předvolal celkem pět sboristek, tři se z jednání omluvily, jedna, kterou měl soud vyslechnout odpoledne, k jednání nepřišla. Soudce chce v dalších dnech začít číst některé výpovědi poškozených a svědků z přípravného řízení, Kulínského advokát však řekl, že seznam těch výpovědí, u kterých budou souhlasit se čtením, předloží ve čtvrtek ráno. Kvůli neúčasti bývalých sboristek soud dopoledne četl listinné důkazy, například záznamy telefonních hovorů, kde se lidé kolem Kulínského bavili například o výměně pevných disků na počítačích, na kterých bylo potřeba vymazat blíže neurčené fotografie.

Obžaloba viní Kulínského ze zneužívání 49 sboristek, podle spisu s šesti bývalými členkami také souložil. Kulínský obžalobu odmítá, přiznal však, že s některými členkami sboru měl milenecký poměr. Krajský soud v Hradci Králové má hlavní líčení naplánováno zatím do 13. listopadu, další termín soud dosud nestanovil. Pokud soud prokáže Kulínskému vinu, hrozí mu až 12 let vězení.

Kulínského případ hradecký soud projednával již loni a letos, přičemž obě jednání se týkala jen dvou nejzávažnějších skutků. Soud Kulínského v obou případech osvobodil. Odvolací pražský vrchní soud ale oba rozsudky zrušil a posledním verdiktem také nařídil spojit všech 49 skutků do jediného líčení.