Cvičení se zúčastnilo 30 členů lezeckých skupin a družstev Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ze stanic Hradec Králové, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou a Jičín.

Čtyřsedačková lanová dráha Protěž je provozována pouze v zimě a v případě poruchy může „uvěznit“ až 260 lyžařů. Hasiči cvičili v těžkých zimních podmínkách, kdy se teplota vzduchu pohybovala těsně nad bodem mrazu, viditelnost byla zhruba 100 metrů a napadlo 40 centimetrů sněhu.

Hlavní technik lanové dráhy nejprve seznámil hasiče s technologií, provozním a evakuačním řádem lanovky. Hasiči si postupně po skupinách vyzkoušeli výstup na podpěru lanové dráhy, spuštění po nosném laně k sedačce, zajištění a spuštění osoby z výšky zhruba patnácti metrů na zem. Vzhledem k tomu, že povinností provozovatele je v případě poruchy lanovky zajistit evakuaci všech osob do dvou hodin, zaměřili se hasiči především na nácvik rychlého a bezpečného spuštění pasažéru ze sedaček.

Součástí bylo také seznámení s parametry kabinové lanovky na Černé hoře a odlišnostmi při evakuaci osob z kabiny.

Speciální výcvik hasičů – lezců na lanovce v Jánských Lázních - foto: HZS Královéhradeckého krajeSpeciální výcvik hasičů – lezců na lanovce v Jánských Lázních - foto: HZS Královéhradeckého kraje
Speciální výcvik hasičů – lezců na lanovce v Jánských Lázních - foto: HZS Královéhradeckého krajeSpeciální výcvik hasičů – lezců na lanovce v Jánských Lázních - foto: HZS Královéhradeckého krajeSpeciální výcvik hasičů – lezců na lanovce v Jánských Lázních - foto: HZS Královéhradeckého kraje




Martina Žahourková, mluvčí HZS