Podle hlavního lékaře záchranné služby Jiřího Maška vznikají tyto úrazy především u dopravních nehod, ale také u pádů z výšek. „Tato kombinovaná poranění jsou často spojena s poruchou základních životních funkcí i velkou ztrátou krve. Většina pacientů potřebuje podporu dýchání, okamžité doplňování tekutin a transport na oddělení, kde na naši práci v terénu naváže specializovaný traumatologický tým,“ vysvětluje Mašek. Právě u vícečetných zranění rozhoduje čas.

„Je třeba stihnout takzvanou zlatou hodinu, a nám se daří pomocí vrtulníku i sanitek pacienty po ošetření transportovat do šedesáti minut na traumatologické centrum. Stihnutí zlaté hodiny zvyšuje šance pacientů na přežití,“vysvětluje hlavní lékař. Upřesňuje, že od zavedení jednotného dispečinku krajské záchranné služby došlo k výrazné změně. „Po dohodě s vedením fakultní nemocnice a s primářem traumatologického centra Tomášem Dědkem se podařilo nastavit kritéria tak, že se téměř všichni zranění z terénu dostanou na specializované pracoviště traumatologického centra fakultní nemocnice,“ dodal Mašek.

Na letecké záchrance měl včera službu lékař Pavel Rusý. Říká, že každý týden zasahují zhruba u dvou polytraumat. Vzpomíná na dopravní nehodu z minulého týdne, při které v Dolním Přímu nepřežili tři lidé. Nebo případ, kdy muž boural torzo garáže, spadly na něj panely a rozdrtily nohu. I když záchranáři byli u zraněného za pár minut, velká ztráta krve způsobila smrt. Vzpomíná ale také na lepší případy. „Řidič narazil do sloupu, měl vážně poraněný krk a nemohl dýchat. Nakonec se nám podařilo zajistit funkci dýchacích cest a prognóza pacienta je nyní velmi příznivá,“ upřesnil závěrem Pavel Rusý.