Obyvatelé Nového Města se mohou s redaktory Náchodského Deníku a jejich mobilní redakcí setkat dnes v 15.30 hodin na Husově náměstí. Kromě občerstvení čeká na návštěvníky také řada soutěží, mezi nimiž nechybí ani soutěž o osobní automobil Hyundai Santa Fe, který může získat právě někdo z návštěvníků Dne s Deníkem. O kulturní vystoupení se postarají děti z Domu dětí a mládeže Stonožka. Kdo bude chtít, může se přímo na místě dozvědět jak vznikají tištěné noviny a jakým způsobem funguje internetové zpravodajství Náchodského deníku.


V minulém roce proběhl Den s Deníkem v několika městech Náchodska, ale Nové Město nad Metují navštíví redaktoři teprve nyní.


V každém městě, kde se v rámci Dne s Deníkem mobilní redakce objeví, diskutují redakroři s představiteli měst a s občany, probírají některé z témat, která místní trápí. I když podle ankety mnohým obyvatelům Nového Města nad Metují chybí koupaliště, redaktoři Náchodského Deníku se zaměřili na neutěšený stav opukových skal v Nádražní ulici.

Původně mělo dojít k sanaci (zpevnění) skalního masivu, na němž stojí obytné domy, již v březnu, ale nedostatek finančních prostředků protahuje plánované opravy na neurčito. Bloky skalního masivu se pohybují, což je způsobeno teplotními změnami, prouděním podzemní vody a dalšími vlivy. Firma, která monitoruje skály z opuky, doporučila provést sanaci co nejdříve, přičemž z hlediska nebezpečnosti v pětibodové stupnici přiřadila skalám čtyřku, ta trvá prý již několik let. Pětka je havarijní stav těsně před zřícením. Na stěnách obytného domu se začínají tvořit praskliny, takže se sanací by podle naměřených dat neměli radní otálet.


Jak v současné době situace vypadá? Sehnali již radní nějaké peníze a znají již termíny sanačních prací?


Na tyto a další otázky bude behem Dne s Deníkem odpovídat starostka Nového Města nad Metují Bronislava Malijovská, která přijala pozvání a zúčastní se dnes odpoledne diskuze s redaktory Náchodského deníku i s obyvateli města.

Den s Deníkem v Novém Městě nad Metují je současně poslední zastávkou mobilní redakce Náchodského deníku po městech Náchodska v tomto roce.