Odměnou nejen obětavým pořadatelům, ale i široké veřejnosti bude plejáda domácích atletických es, z nichž mnozí startovali vloni na Letních olympijských hrách v Londýně či letos na Mistrovství světa v Moskvě.
Jedním z těch, kteří dělali čest své vlasti v Londýně i v Moskvě, je čtvrtkař Pavel Maslák, český rekordman na tratích 200 a 400 metrů. Pátý muž moskevského šampionátu v běhu na 400 metrů si v úterý odskočil do chorvatského Záhřebu, kde skončil druhý na mítinku IAAF Světové Challenge, když nestačil pouze na vítězného Martyho Rooneyho. Dres armádního družstva pražské Dukly nosí kromě Pavla Masláka také tyčkař Michal Balner. I jemu vyšla generálka na nedělní MČR družstev, když ve čtvrtek výkonem 560 cm vyhrál tyčkařský mítink v italském Chiari.
Pražská Dukla však vyšle do boje další ostřílené reprezentanty, mezi nimiž je oštěpařské trio Frydrych, Kubeš, Vadlejch či dlouholetý reprezentant, účastník všech významných závodů poslední dekády a novoměstským atletickým divákům dobře známý, výškař Jaroslav Bába. Ten by se měl podle séftrenérky atletů pražské Dukly Kateřiny Janků představit kromě své „královské" disciplíny také v sektoru trojskokanů. I díky této sestavě je Dukla Praha mezi muži největším favoritem na obhajobu domácí mistrovské trofeje.
Tu ženskou by rády nad hlavu zvedly úřadující šampionky z USK Praha a také ty dorazí do Nového Města prakticky v nejsilnějším možném složení. Vícebojařka Eliška Klučinová, která na Mistrovství světa v Moskvě posunula hodnotu českého sedmibojařského rekordu, plánuje v Novém Městě nastoupit do sprintu s překážkami, ale také do dálkařského sektoru. Důležité body pro pražský USK bude sbírat také stříbrná medailistka z loňského halového mistrovství Evropy a semifinalistka letošního mistrovství světa Denisa Rosolová, či další závodnice z tréninkové skupiny Martiny Blažkové – Kateřina Cachová, Jana Korešová, Jitka Bartoníčková či Karolína Hlavatá.
Jiný pražský klub, Olymp, vyšle do boje jednu z nejpřekvapivějších finalistek ruského šampionátu, půlkařku Lenku Masnou. Ta si chce  závody v Novém Městě rozhodně užít a podle toho také vypadá složení jejich disciplín. „Disciplíny ještě nevím všechny, ale určitě to bude 400m a k tomu 800m, nebo nově 200m," plánovala si sympatická blonďatá půlkařka.
Atletickou show, kterou zakončí štafetové závody, uzavře další hvězda, tentokrát leteckého nebe. Své umění ukáže pilot světové série Red Bull Air Race Martin Šonka
Kromě přehlídky špičkových sportovních výkonů můžete v Novém Městě přispět také na dobrou věc. „Svůj stánek bude mít na stadionu sdružení Pferda, které kromě toho, že provozuje kavárny, tak má také v Kvasinách pekárnu, kde se snaží mentálně postižené lidi začlenit do běžného života. Právě sdružení Pferda tady bude mít akci „cihla", což znamená, že si za sto korun může každý návštěvník zakoupit symbolickou cihlu, čímž přispěje na rozšíření této pekárny," říká za pořadatele Aleš Žďárský. (mr, až)