Ta zahájila přípravné období začátkem ledna s tím, že sportovní třídy vyjely na soustředění do Orlických hor. „Zde byly perfektní podmínky, takže s touto fází musíme být maximálně spokojeni,“ uvedl Jaroslav Panenka, hlavní trenér fotbalových tříd. V současné době už mladí fotbalisté nepolykají pouze tréninkové dávky, ale začali už také s herní fází přípravného bloku. „Dohromady odehrají mládežnické celky před zahájením soutěží kolem třiceti až čtyřiceti utkání, a to hlavně v domácím prostředí, což je po dlouhé době naprosto optimální řešení,“ kvituje novou umělou plochu v Bělovsi trenér Panenka.
Největší starosti budou mít v jarní části starší dorostenci, kteří jsou v sestupových vodách, takže jejich hlavním cílem je v každém případě záchrana. „Podzim jim vůbec nevyšel, trochu zvrat přinesl až závěr podzimu, kdy přišel na funkci hlavního trenéra Milan Biedermann. Hra se od té doby zlepšila a co víc, přišly i body,“ dodává Panenka. Poslání mladších dorostenců je především zdokonalovat se a připravovat se na přechod do staršího dorostu. „Se staršími žáky jsme se potýkali s nevyrovnanými výsledky i hrou. Tomu jsme také podřídili zimní přípravu, takže věřím, že se to změní,“ věří v lepší umístění než současný střed tabulky Jaroslav Panenka. Něco jiného je v kategorii mladších žáků, kteří Divizi vedou. „To není až takové překvapení, protože ročník 96 vypadal dobře. To ale zase může znamenat odliv hráčů do zvučnějších klubů,“ je si vědom druhé strany úspěchu trenér a dodává: „Když bych se měl v této věci obrátit na rodiče, tak strašně rychle podlehnou vábení slavných klubů. My tady v žádném případě nechceme nikomu bránit v odchodu, musíme si ale uvědomit, v jakém je to věku. Rodiče by měli zvážit, zda svému dítěti podstatně zkrátí dětství tím, že ho pošlou někam na internát a pak o něm prakticky nic nevědí. Podle mého je ideální věk přestupu při přechodu ze základní na střední školu nebo ze žákovských do dorosteneckých kategorií.“

Trochu jinou kapitolou jsou pak nejmenší fotbalisté, a to přípravky. „Zde je nutné, aby kluci dostali do sebe základní fotbalové návyky, na kterých se pak může dál pracovat. Teď kluci porážejí Spartu i Slavii, ale je nutné pořád pracovat, k čemuž právě výrazně pomáhá fotbalová škola na Plhově. Pokud se to ale přestane dělat takto systematicky, přijdou doby, kdy přestaneme porážet kromě Sparty a Slavie i další kluby,“ zakončil Panenka.