Po sezóně jste říkal, že na letní přípravu bude strašně málo času a také, že nejste příznivcem váhy a zjišťování, kolik hráči v době pauzy přibrali. V jaké formě tedy hráči na první trénink dorazili?
Vždy se objeví někdo, kdo má s běháním problémy, ale všichni mě už natolik poznali, že si na fyzickou připravenost nemůžu stěžovat. Žádné problémy s dýchavičnými typy tady nebyly a hráči k přípravě přistoupili zodpovědně.

Loňský kádr byl na dvě až tři výjimky hodně mladý, přes léto navíc odešel zkušený kapitán Nejman a z dorostu přišli další mladíci. Jak to podle vás může mužstvo ovlivnit po herní nebo třeba po i psychické stránce?
Co zatím po té letní přípravě vidím, tak ti hráči jsou zase o rok starší a tím pádem i zkušenější, takže už vědí do čeho jdou. I chování při tréninku se změnilo, už z toho nejsou nijak vyjukaní a navíc i parta už funguje jinak, což by oproti loňsku mělo být pozitivnější. A co se týká odchodu Nejmise, tak jeden hráč nedělá mužstvo. Je to v každém případě oslabení, ale vrátil se nám Punar a co jsem zatím měl možnost v přípravě vidět, tak velmi dobře zapadl do mužstva. Post levého beka mu sedí, navíc na sobě pracuje a je vidět, že chce, takže si myslím, že by mohl být adekvátní náhradou za Nejmise.

Už v přípravných zápasech vašeho týmu padalo poměrně dost branek. Mohou se tedy náchodští příznivci při domácích zápasech těšit na brankové hody?
(úsměv) Pokud se chtějí těšit, tak se těšit mohou. Málo gólů jsme nedávali ani vloni a letos bychom v tom určitě chtěli pokračovat, protože kvůli tomu lidi na fotbal chodí. Náš cíl je tento stav udržet, i těch šancí jsme měli v posledních přípravných zápasech dost a pokud to tak bude, tak jen dobře. Na druhou stranu ale musíme zamezit tomu, abychom jich tolik nedostávali.

Když se podíváme na složení Divize C, najdeme tam opět pár nových týmů (Benátky nad Jizerou, Česká Třebová, Týniště nad Orlicí, Český Brod). Vítáte takovou obměnu nebo byste raději hrál proti mužstvům, s nimiž se Náchod v divizi potkává pravidelně?
Každá obměna přináší něco nového, takže já to beru jako takové osvěžení. Co mám ale zprávy, tak i ta stará mužstva dost posílila, takže ta soutěž bude zase jiná.

Máte v hlavně nějakou bodovou metu, na které byste rád své svěřence po podzimu viděl?
Prémiový řád teprve budeme schvalovat. Ten bude stavěný na bodovou metu, od které hráči dostanou nějaké odměny. Směrem k veřejnosti to ale teď ještě nechci ventilovat, protože to ještě musí schválit výbor. V každém případě to ale bude motivační, abychom už nehráli o spodek tabulky.

Přes léto vznikl v Náchodě nový B-tým, k tomu se ještě z Úpice stal farmářský tým Náchoda. Dají se tyto kroky vedení chápat směrem k hráčům jako motivační?
Ne motivační, to je vysloveně účelová věc. V kádru mám dvaadvacet lidí a nechceme dospět k tomu, co tady bylo vloni, kdy jsme o záchranu hráli s nějakými třinácti hráči a ostatní stáli. Tady je důležité, aby o víkendu odehrál každý hráč, a je jedno jestli to je v dorostu nebo v mužích, jedno soutěžní utkání. Aby měl zápasový rytmus. Takže znovu opakuji, je to čistě účelová věc, která tady měla být a je chyba, že se zrušila. Hlavně těch hráčů zde bude přibývat, protože za rok z dorostu vyjde dalších sedm hráčů, pak deset, takže tady bude přetlak a ti hráči musí hrát a hlavně musí chtít se dostat z béčka do áčka. Je to čistě konkurenční boj, který při tréninku sleduji už nyní. Pro trenéra to je jen dobře.

Zaslechl jsem, že se chystáte obnovit svou hráčskou kariéru v náchodském B-týmu. Co je na tom pravdy?
Pravda to není. Zůstávám na vesnici tam, kde jsem hrál, protože by to bylo kontraproduktivní vůči hráčům, kterých tady máme dost. Přece někomu nebudu zabírat místo. Je ale pravda, že jsme o tom ze začátku uvažovali, ale to jen do té chvíle, než jsme si to všechno spočítali.

Pojďme už k prvnímu mistrovskému utkání, ve kterém doma hostíte Vysoké Mýto. Jste rád, že hrajete doma a proti tomuto týmu, nebo byste raději na úvod nějakého nováčka a zápas venku?
Podle mě je lepší mít takovýto ambiciózní tým hned na úvod, protože ještě také nebude rozehraný a ta startovací čára je pak pro oba týmy stejná. Samozřejmě je vždycky lepší mít na úvod někoho slabšího, ale kdo před začátkem soutěže ví, že ten nebo ten je slabší?

Novinkou letošních neprofesionálních soutěží je fakt, že se v případě nerozhodného výsledku budou kopat penalty o další bonusový bod. Jak se vám tato novinka zamlouvá?
Musí se hledat něco, aby se fotbal zatraktivnil, takže každá podobná aktivita v tomto směru je určitě vítaná. Sice je to nezvyklá věc, ale pokud na to budou lidi reagovat pozitivně a nebudou předčasně za nerozhodného stavu odcházet, tak proč ne.

Znamená to, že se budete v tréninku penaltám věnovat více než doposud?
Samozřejmě. Je to bod navíc a právě tyto body pak mohou na konci rozhodovat.

Máte už nějaký okruh hráčů, na které v případě penalt ukážete?
Sleduji přístup hráčů k penaltám a myslím, že bych tam pět, šest hráčů našel.