Sobotní program bude věnován bojům v základních skupinách, v neděli přijdou na řadu zápasy o konečné umístění a turnaj přípravek. „Turnaj kategorie JUNIOR, což je klání fotbalových nadějí narozených v roce 2002, se zúčastní šest týmů, hlavního turnaje kategorie OPEN se zúčastní 65 týmů ze tří zemí,“ říká JAKUB HORÁK, jeden z organizátorů Babylon cupu.

Kdy se zrodila myšlenka uspořádat v Jaroměři turnaj takovýchto rozměrů?
Myšlenku uspořádat v Jaroměři velký turnaj malé kopané jsme v hlavách nosili již několik let. Rok co rok jsme objížděli další a další turnaje a říkali si, že jednou uspořádáme u nás doma v Růžovce něco velkého, co nemá v širokém okolí obdoby. Babylon cup jakožto takový se pak začal rodit letos v únoru, kdy jsme se rozhodli, že již není na co čekat a že první ročník se uskuteční letos v roce 2009.

Můžete prozradit, kolik týmů se v Jaroměři objeví?
Babylon cup 2009 má dvě kategorie, menším bráškou samotného turnaje je klání fotbalových nadějí narozených v roce 2002 a později. Tato kategorie přilákala šest účastníků včetně „sešívaných“ chlapců ze Slavie Praha. Turnaj kategorie JUNIOR se odehraje celý v neděli.

Hlavní kategorií je kategorie OPEN. První ročník předčil v počtu přihlášených týmů všechna očekávání, neboť do sobotních základních skupin zasáhne 65 týmů ze tří zemí! O vítězství v turnaji bude bojovat 56 týmů z České republiky, sedm týmů ze Slovenska a v neposlední řadě dorazí také dva celky z Polska. Je také třeba vyzvednout fakt, že domácí účastníci jsou týmy napříč celou republikou a týmů z okolí JaromLěře se nakonec přihlásilo poskromnu. Jedním z favoritů turnaje bude jistě tým Jiřina Prostějov – vítěz letošního ročníku Qanto cupu, kterého se zúčastnilo 150 týmů!

Jak jste se poprali s problémem vytvořit zázemí (WC, sprchy, stravování, spaní) pro tolik lidí?
Jaroměřský fotbalový stánek v Růžové ulici patří dlouhodobě mezi jeden z nejútulnějších v celém kraji a jsme přesvědčeni, že jeho kapacita je pro akci těchto rozměrů dostačující. S navýšením kapacity toalet nám pomohla společnost Eko Delta z České Skalice, za což jí patří poděkování. S ubytováním tolika fotbalistů nakonec zas takový problém nebyl, většina z nich bude ubytována ve stanovém městečku nebo využije služby Internátu SOU v Jaroměři. V areálu bude samozřejmě navýšen i počet stánků s občerstvením.

Můžete trochu nastínit turnajový harmonogram?
Boje o pohár pro vítěze Babylon cupu v kategorii OPEN propuknou v sobotu v 8.30 v šesti a ve 14.00 v sedmi základních skupinách, z nichž postoupí 39 týmů do nedělního finálového dne. Na večer je pak připravena tzv. druhá šance, kde se neúspěšné týmy utkají v KO systému s pravidlem zlatého gólu o poslední postupovou příčku. V neděli dopoledne se odehrají semifinálové skupiny a na odpoledne je přichystáno PLAY OFF o konečné umístění.

Můžete lehce poodkrýt ceny, které čekají na nejlepší týmy?
Na nejlepší týmy čekají krásné poháry od společnosti BAUER, spousta upomínkových předmětů od našich dalších partnerů a v neposlední řadě také finanční hotovost pro nejlepší tři celky.

Na co se vy osobně nejvíce těšíte?
Já osobně se nejvíce těším na samotný začátek turnaje, kdy ze mě, jak pevně doufám, opadne ta takzvaná předstartovní horečka a začne samotné zápolení. Velice se také těším na závěrečné finálové zápasy obou kategorií, neboť finále kategorie JUNIOR je naplánováno těsně před finále dospělých a pro kluky to jistě bude skvělý zážitek, předvést se před takovou spoustou fanoušků.

Z čeho naopak máte obavy?
Odpovědí na tuto otázku se dopustím asi malého klišé, protože mojí odpovědí bude, že největší obavy mám nejenom já, ale i všichni organizátoři z počasí. To si s námi v posledních dnech doopravdy zahrává, ale poslední předpovědi nasvědčují, že by mohlo být hezky.

Řekněte mi, kdy jste začali s přípravou a kolik lidí bylo potřeba k uspořádání této megaakce?
Přípravy akce začali již v únoru a více či méně se na ní podílí přibližně deset organizátorů. Velký dík ale patří hlavně všem našim sponzorům včele s Pivovarem Rohozec. Rád bych také poděkoval městu Jaroměř, které nás v naší snaze uspořádat velký turnaj v malé kopané podpořilo.