A jaké by to byly oslavy, kdyby na nich chyběl fotbal či oceňování a děkování těm, kteří s broumovskou kopanou spojili svůj život.
Celodenní program oslav symbolicky odstartovali ti nejmenší v turnaji přípravek, v němž dominoval domácí tým Vlků, druhý skončil Červený Kostelec, třetí byl Broumov-Draci a čtvrtou příčku obsadily naděje z Police nad Metují.

Po nejmenších fotbalistech vyběhly na broumovský pažit výběry Broumovska, Policka a Teplicka, které se utkaly systémem každý s každým v malém miniturnaji. A ani zde se nenechal domácí výběr zahanbit, když vyhrál před druhým Polickem a třetím Teplickem. Během klání výběrů už se pomalu začaly plnit ochozy broumovského stadionu, který byl svědkem ještě dvou zápasů a několikerého oceňování.

KRAJÁNCI UKÁZALI SÍLU

Atraktivní fotbalovou podívanou nabídl souboj „Krajánků“ (odchovanců broumovského fotbalu, kteří v současné době nastupují v jiných oddílech u nás či v zahraničí), a hráčů A-týmu Slovanu Broumov. Gólově úrodné utkání nakonec vyhráli Krajánci poměrem 6:3.

Fotbalovou tečku udělal za oslavami zápas broumovské Staré gardy proti Staré gardě Sparty Praha. Ta kvůli termínové kolizi s dalšími akcemi nevyslala do Broumova to nejzářivější, nicméně jména jako Jiří Novotný (čtrnáctinásobný mistr československé i české ligy), Václav Kotal, Václav Koloušek, Miroslav Denk či Marek Trval rozhodně atraktivitu nepostrádala.

„KRITIK“ TRVAL

A tu nepostrádal ani zápas hraný za úmorného vedra, který nakonec sparťané vyhráli 5:3. „Viděls, jak to mohl nedat,“ chytal se na sparťanské lavičce za hlavu bývalý kanonýr Trval při nevyužité velešanci Václava Kolouška. Marek Trval byl vůbec při odpočinku na lavičce ke svým spoluhráčům naoko hodně přísný a neodpustil si napomenout ani zkušenějšího Václava Kotala. „Venco, nespěchej, však on se vrátí někdo jiný,“ křikl smějící se Trval na Kotala.

Fotbalová část však byla jen jedna ze dvou, tou druhou bylo v rámci oslav oceňování.

Do Síně slávy broumovského fotbalu bylo zařazeno dalších šestnáct jmen (viz box vpravo), celkově už tak má Broumov ve své Síni slávy 41 plaket se jmény těch, kteří se nesmazatelně zapsali do historie broumovské kopané. Kromě vyhlášení legend došlo i na ocenění dalších osobností. Ocenění za rozvoj broumovského fotbalu převzali Jan Klicnar, Pavel Rozdolský, Martin Bičiště, Jaroslav Bitnar a Petr Možný. Poslední dva jmenovaní se také významně podíleli na přípravách oslav. Brankář současného A-týmu Slovanu Broumov Jakub Drahorád převzal titul Hráč roku 2016. Jaroslav Říha, Václav Malich a Jan Dojiva, zástupci Spartaklubu Broumov převzali ocenění za dlouholetou podporu Spartaklubu broumovského fotbalu. Předseda OFS Náchod Petr Vítek byl oceněn za podporu a propagaci fotbalu v okrese Náchod, Robert Frydrych za dlouholetou trenérskou činnost u broumovské mládeže, Jaroslav Špulák za kulturní obohacení broumovského fotbalu (je pravidelným moderátorem předávání legend, autorem hymny Slovanu Broumov a Almanachu k 60. rokům) a Miroslav Tesárek za celoživotní přínos fotbalu.

Definitivní tečku za povedenými oslavami udělala taneční zábava s jičínskou kapelou Remake Revival a broumovskou Mamut s.r.o.

Síň slávy broumovské kopané se při oslavách 90. let od založení tamního fotbalového oddílu rozrostla o dalších šestnáct jmen: Jaromír Louda, Miroslav Janovský, Zdeněk Vacek, Jan Majdiak, Josef Barvíř, Václav Štejnar, Jiří Kotyza, Martin Bičiště, Václav Vít, Milan Vítek, František Debnár, Josef Fajstl, Ivan Grim, Pavel Michálek, Jan Kuchta a Milan Kolarik.

Pavel Bělobrádek, poslanec Parlamentu České republiky: „Když jsem byl ještě v přípravce, tak tady byla škvára, kterou zvlhčoval kropicí vůz. Od té doby se toho hodně změnilo a určitě se to změnilo k lepšímu. A právě dětem se tady společně s Petrem Vítkem (předseda OFS Náchod) snažíme přes moji nadaci trochu pomoci, aby mládež mohla co nejvíce sportovat. Jsem moc rád, že budu moct potřást rukou legendám vašeho oddílu, protože broumovský fotbal je něco, co k tomuto městu patří, a věřím, že bude patřit i v budoucnu.“

Petr Vítek, předseda Okresního fotbalového svazu Náchod: „Slovan Broumov patří k tradičním baštám našeho okresu a zároveň k největším líhním talentů na našem okrese, což je práce hlavně trenérů, města Broumova a vás všech, kteří je podporují. Chci všem poděkovat a na památku bych chtěl předat starostovi a zároveň předsedovi oddílu pamětní list k 90. výročí vzniku fotbalu v Broumově.“

Pavel Hečko, starosta Meziměstí a radní Královéhradeckého kraje: „Devadesát let broumovského fotbalu je úžasná meta. Když vidím, jak se dá slavit devadesátka, tak se už nyní těším, jak ji budu slavit já osobně, jestli se toho ovšem dožiji. Broumovský fotbal má za sebou úžasnou historii, je to devadesát let odříkání a potu nejen samotných hráčů, ale i lidí, kteří se podíleli i podílejí na chodu klubu. Pojďme jim za to zatleskat. Vážení přátelé, přeji broumovskému oddílu fyzické zdraví, finanční zdraví a hodně sportovních úspěchů. A za deset let, až tu budete slavit stovku, ať se tu všichni zase sejdeme.“ (mr)