V komentáři z posledního kola jste řekl: „Jsem rád, že už je to za námi." Bylo pro vás jaro hodně psychicky náročné?
Když nejsou výsledky a vy se téměř do posledního kola musíte strachovat o udržení v krajském přeboru, není to jednoduché.

Předpokládám, že výše zmiňovanému výroku hodně přispěl i propadák s Broumovem. Už jste ho vydýchal? A zažil jste ve své trenérské kariéře někdy podobný kolaps?
Máte pravdu, propadák to byl, ale pouze herní, ne morální. Jsou zápasy, ve kterých soupeře přehráváte a nakonec to skončí úplně obráceně, tohle se mi však ještě nestalo. Nebyli jsme schopni proměnit ani tu největší šanci, soupeř třikrát odcentroval do šestnáctky a bylo to. K následujícím urážkám a napadání klubu, hráčů i mé osoby se nebudu vyjadřovat, vykonstruovat takový příběh může pouze ten, kdo tyto praktiky používá. Raději skončím s fotbalem, než bych se něčeho takového zúčastnil byť pouze v roli diváka.

Ve druhé polovině sezóny jste nasbírali jen 12 bodů, čemu tuto bídnou bilanci přičítáte?
Nepamatuji tak slabou tréninkovou účast, ze tří tréninků jsme museli udělat dva, větší počet hráčů byl však pouze v pátek před utkáním. Důvody jsou stále stejné – práce, škola, rodina. Myslím, že k tomu letos přibyl další, a tím je neochota trénovat. Samozřejmě pak nejsme schopni vydržet celé utkání, což se také projevilo v závěrech utkání s oběma sestupujícími celky i v Jičíně. S tímto přístupem se samozřejmě nedá hrát ani nižší soutěž, natož krajský přebor.

I s ohledem na váš výrok po posledním kole se musím zeptat – budete v Novém Městě pokračovat, nebo uvažujete o změně prostředí, či odpočinku od fotbalu?
Zvažoval jsem spíš odpočinek, nejsem si jistý, že by pomohla změna prostředí, situace u mnoha týmů je stejná. Takováto práce mě nenaplňuje, bez tréninků nemám na hru vliv. Nechci však tým opustit v tomto těžkém období, spíš se společně pokusíme omladit kádr a uvidíme, zda se to podaří. Pokud však budu mít pocit, že ani obměněnému týmu nemám co nabídnout a restart se nepodaří, skončím sám. V tuto chvíli však mám v hlavě pouze úspěšnou a kvalitní přípravu na nový ročník.

Vím, že to asi příliš neovlivníte, ale máte nějaké signály případných změn v kádru?
Odešli Kudláček, Sedláček a Voráček, v jednání je místo nich několik hráčů z okolí a vrací se někteří naši odchovanci z nižších soutěží. Je těžké v tomto regionu sehnat kvalitního fotbalistu, o to větší důraz musíme klást nejen na kvalitní přípravu, ale zejména na tréninky v průběhu celé sezóny, tam byl na jaře náš největší problém.

Kdy půjdete do přípravy na novou sezónu?
Letos zahajujeme v pondělí 11. července, konec následujícího týdne strávíme společně s týmem staršího dorostu v Opočně na soustředění. (mr, dop)