Patnácté místo a devět bodů. Odpovídá podle vás tato statistika tomu, jak se Jaroměř na podzim v divizi prezentovala?
Na toto téma nemá cenu spekulovat. Tabulka hovoří jasně a pohled na ni je pro nás nemilosrdný. Určitě byly zápasy, ve kterých jsme mohli a měli bodovat. Každé utkání má však svůj příběh. Pro nás to bohužel byly příběhy v drtivé většině se špatnými konci.

Pojďme na další statistiky. Třináct vstřelený a 34 obdržených branek. Co Vám tyto hodnoty říkají?
Už před začátkem vlastní soutěže jsme věděli, že pro nás divize bude nesmírně náročná, a to zejména na hřištích soupeřů. Paradoxně jsme ovšem většinu bodů přivezli z venkovních zápasů. Selhali jsme hlavně v domácích zápasech, kde se v nejvyšší míře projevila absence rozdílového hráče v útočné fázi. Směrem dozadu se pak jako klíčová ukázala absence středového obránce Pavla Rumla, který vinou zranění odehrál jen tři zápasy.

Několikrát jste ve svých hodnoceních říkal, že herní projev nebyl špatný. Snažili jste se během podzimu něco ve svém herním projevu měnit?
Vzhledem k tomu, že body nepřicházely, bylo logické, že jsme něco měnit museli. Jednalo se o herní rozestavení, způsob hry či obsazování postů jednotlivými hráči. Byla utkání, kde se změny projevily pozitivně a byť jsme je prohráli, byli jsme s výkonem týmu spokojeni. Takovým zápasem bylo například naše domácí vystoupení proti Jablonci, kdy jsme šli na rozdíl od jiných utkání do vysokého presinku. Zápas, kde se naopak naše změny ukázaly jako špatná volba, byl domácí zápas s Novým Borem.

Vím, že na „kdyby" se nehraje, ale přesto. Kolik jste mohli mít bodů, kdyby všechno klaplo podle vašich představ?
Před sezónou jsme si nestanovovali konkrétní cíl v podobě počtu bodů. Šli jsme zápas od zápasu. Cíl pro jaroměřský mužský fotbal byl a je takový, aby naše účast v divizi nebyla pouze roční epizoda.

Co vám jako trenérovi premiéra v divizi ukázala o soupeřích i o vašem týmu?
Po půlroční divizní zkušenosti mi vychází, že jsou dvě mužstva, která jsou výkonnostně odskočena od ostatních a s nimi získat byť jen jeden bod, je nesmírně těžké a musí se takříkajíc „všechno sejít". Těmito mužstvy jsou hradecká Olympia a Živanice. Co se týče ostatních týmů, lze je porazit a o osudech jednotlivých zápasů rozhodují maličkosti. Moji hráči většinou tyto maličkosti nezvládli, ale to je jen otázka zkušeností. Už na jaře to může být jinak.

Mají už hráči volno, nebo je ještě udržujete v tréninkovém rytmu?
Do konce roku se budeme scházet jednou týdně a spíše chci, aby si hráči od fotbalu odpočali, poněvadž sezóna byla pro mnohé z nich fyzicky, ale hlavně mentálně obrovsky náročná. Není jednoduché prohrávat a nerezignovat.

Kdy chcete začít s přípravou a na co se v ní budete zaměřovat?
Vlastní zimní příprava začne v polovině ledna. Cíl zimní přípravy bude jednoznačný. Zvyknout si ještě více na náročný styl, který se praktikuje v divizní soutěži. V tomto kontextu odehrajeme naprostou většinu přípravných zápasů s týmy z vyšších soutěží.

Plánujete účast v nějakém zimním turnaji?
Ne, vzhledem k výše uvedené odpovědi jsme zvolili model, kde jsme si vybírali týmy, které nás dostatečně prověří a připraví na jarní část. Toto by nám účast v žádném zimním turnaji nepřinesla.

Odrazí se nepovedený podzim na složení hráčského kádru?
V našem týmu je určitě několik kvalitních hráčů, o které může být zájem v jiných divizních týmech. Předpokládám, že budou osloveni s tím, že jim bude argumentováno, že jsme již jistým sestupujícím a že v Jaroměři nebude na jaře o co hrát. To považuji za velký omyl. Cíl se v Jaroměři nemění, chceme, aby se zde hrála divize i v příštím ročníku. Je ale nutné si přiznat, že musíme kádr vhodně doplnit. Proto se na jaře v jaroměřském dresu objeví několik nových jmen. (mr)