Přednášející Antonín Barák (vedoucí úseku talentované mládeže FAČR) a Ladislav Matras (vedoucí trenér regionální fotbalové akademie pardubického kraje) přítomným trenérům sdělovali zajímavé poznatky o tréninku dětí a mládeže.

Řeč byla mimo jiného také o fungování regionální akademie, která v Pardubicích běží od září tohoto roku. Přestože je fungování akademie zatím stále v plenkách, už po třech měsících je na malých fotbalistech znát pokrok.

V poutavé přednášce Antonína Baráka byli posluchači zasvěceni do tajů akademie a výchovy mládeže Ajaxu Amsterdam, kam Barák již šest let pravidelně jezdí sledovat metody a trendy práce s mládeží. Protože se Ajax považuje za Mekku výchovy fotbalových talentů, mohli tak trenéři získat opravdu výjimečné informace. „Podmínky Ajaxu sice nepřeneseme do našeho fotbalu, protože ty zdejší jsou bohužel někde jinde, ale zaujetí k fotbalu a láska, se kterou to na Ajaxu dělají, to je to, co bychom si mohli z přednášky odnést. Věřím, že pozitivní dojem o českém fotbale se začne rychle šířit a opět se dostaneme tam, kde jsme byli," řekl člen úseku vzdělávání OFS Náchod Daniel Franc.

Antonín Barák přítomné trenéry zaujal poznatky z dlouholeté praxe, ve které vychoval řadu talentů, mezi nimiž třeba i Václava Černého, jenž v současné době bojuje o své místo v A-týmu Ajaxu Amsterdam.

V neposlední řadě zkušený trenér a učitel trenérů ukázal cestu, kudy se vydat, aby vychovávali nejen fotbalisty, ale také osobnosti. Velmi zajímavé bylo možná pro mnohé z posluchačů zjištění, že v zahraničí při výběru fotbalistů do akademií je talent až na třetím místě, daleko důležitější je povaha hráče a rodinné zázemí.

Na seminář nakonec dorazili nejen trenéři z náchodského regionu, ale také z Prahy, Ústí nad Labem, Letohradu či Hradce Králové. (dop, mr)