Ti po sestupu ze čtvrté nejvyšší republikové soutěže přivítali na úvod přípravné fáze hradeckou osmnáctku a v neděli se na nově zrekonstruovaném hřišti na Hamrech představil polský celek Bielawianka Bielawa.

Náchod – HK U18 3:2

Domácí začali výborně a už po pěti minutách hry prolétl podél pravé postranní čáry Moravec a jeho přesný centr usměrnil do hradecké branky Malý – 1:0. O chvíli později střelec vedoucí branky vysunul do zakončení Rojšla, který ale trefil jen nohy hradeckého brankáře. Ve 12. minutě vybojoval míč na pravé straně Moravec, poslal centr před branku, kde Brich na dlouhou nohu píchl do míče, jenž skončil jen na tyči. O deset minut později poprvé vystřelili na branku i Hradečtí, se střelou z velkého vápna však Hladík moc práce neměl. To na druhé straně se gólman o chvíli později zapotil podstatně více, když nejprve musel vyrážet Rojšlovu střelu a následně i dorážku Hlavy. Krátce před poločasem předvedli domácí pohlednou akci, kdy se míč od Malého vrátil přes Rojšla opět k Malému, jenž ale mířil jen do brankáře.

Hned po přestávce hosté po rychlé akci středem hřiště srovnali na 1:1. Nerozhodný stav však vydržel jen minutu. To Szabo našel za hradeckou obranou Bricha, který si míč pěkně zpracoval a poté i neméně hezky uklidil do sítě – 2:1. O deset minut později kroutil míč do branky L. Hlava, jenže jeho pokus těsně minul tyč hradecké branky. To v 65. minutě už domácí zakončovali přesněji. Vejprava poslal míč za obranu Malému, který s přehledem zvyšoval na 3:1. O dvě minuty později sice hradečtí mladíci snížili na konečných 3:2, ve zbytku utkání však už domácí branku neohrozili.

Sestava Náchoda – I. poločas: Hladík – Moravec, Hable, Nejman, Král – Chládek, Szabo, Brich, Hlava – Rojšl, Malý. II. poločas: Weisser – Moravec, Schärfer, Nejman, Rorbach – Pípek, Szabo (56. T. Vejprava), Brich, Hlava – Káva, Malý (74. Rojšl).

Náchod – Bielawa 3:4

Do prvního poločasu vstoupili domácí aktivně a již v 5. minutě narýsoval T. Vejprava kolmici, kterou převzal Malý. Jeho snahu ve vápně však zblokovali dva hostující obránci. O deset minut později se po pěkné kombinaci dostával do šance opět Malý, ale klička navíc znamenala zmaření akce. V 16. minutě hostující záložník poslal kolmici za domácí obranu, ale Hladík následnou střelu vyrazil na roh. Ve 22. minutě přišel další centr za náchodskou obranu, ale tvrdá střela minula Hladíkovy tyče. Náchodský gólman udržel čisté konto i ve 28. minutě, kdy zlikvidoval další tvrdou střelu. Po půl hodině hry pak na druhé straně vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Malý. Ve 32. minutě poslal nadýchaný centr do vápna L. Hlava, ale Simon se s Vaněčkem nedohodli a druhý jmenovaný zakončoval vedle. Vzápětí přišla chyba pravé strany náchodské defenzivy a střílený křížný centr neobsazený útočník hostí poslal za Hladíkova záda – 0:1. Netrvalo dlouho a po levé straně podnikli domácí rychlý protiútok, kdy L. Hlava vysunul Malého, ten utekl obránci a naservíroval míč Vaněčkovi, pro něhož nebyl problém trefit prázdnou branku – 1:1. Nerozhodný stav však domácí do poločasu neudrželi. Ve 41. minutě udělali chybu, kdy těžká přihrávka přeskočila nohu Nejmana a všudepřítomný útočník hostí lobem přehodil vyběhnutého Hladíka – 1:2.

Krátce po změně stran zahrával Nejman přímý kop, který hostující brankář stěží vyrazil na roh. Deset minut po přestávce se však domácí nevyvarovali zbytečné ztráty míče ve středu hřiště, následovala rychlá přihrávka na útočníka, který překonal Hladíka střelou na první tyč – 1:3. V 68. minutě se ale Náchodu podařilo snížit Rojšlem. Míč si mezi sebou narazili Káva s Pípkem, druhý jmenovaný našel Rojšla, který se nemýlil – 2:3. V 79. minutě hosté centrovali před domácí bránu, střídající brankář Weisser se domníval, že je ofsajd, a hosté hlavičkou z bezprostřední blízkosti upravili na 2:4. Poslední slovo však měli domácí, kteří v 86. minutě po rohu Nejmana a trefě Pípka snížili na konečných 3:4.

Další přípravné utkání čeká náchodské fotbalisty ve středu na půdě dalšího polského soupeře, Jedliny Zdrój.

Sestava Náchoda: Hladík (63. Weisser) – Bareš (46. Rorbach), Hable (63. Pípek), Nejman, Král – Simon (68. Vaněček), T. Vejprava (46. Chládek), Brich, L. Hlava (68. Malý) – Vaněček (46. Káva), Malý (46. Rojšl). (mr, dop)