„Jedná se o ocenění práce lidí, kteří se celý život věnují fotbalu," vzpomněl hlavní myšlenku vzniku této akce Petr Vítek, předseda Výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Náchod. Ten zároveň neopomenul zavzpomínat na otce této myšlenky. Tím byl dlouholetý funkcionář Antonín Prouza, jenž své následovníky pozorně sleduje z fotbalového nebe.

„Toto ocenění patří nejen vám, ale stejně tak vašim drahým polovičkám," pokračoval v úvodní řeči předseda VV OFS Náchod Petr Vítek. Ten vzápětí přítomné vyzval, aby minutou ticha uctili památku všech, kteří se dnešního dne už nedožili.

Poté předal slovo Václavu Andrejsovi, předsedovi Výkonného výboru Krajského fotbalového svazu. „Rád bych ze své pozice poděkoval oběma Petrům (Vítkovi a Vokálovi, sekretář OFS Náchod pozn. autora), ale i všem těm dobrovolníkům, kteří se ve svém volném čase věnují v jakékoliv funkci fotbalu," pokračoval Václav Andrejs.

Po úvodních slovech obou předsedů došlo na předávání pamětních plaket a dárkového koše pro letos nominovanou šestici. Z ní se omluvil jen jaroměřský Václav Michálek, ostatní dorazili.

První si pro ocenění došel dlouholetý zdravotník provodovského Sokola, Zdeněk Daněk. „Začínal jsem v sedmdesátém roce jako druhý zdravotník a končil jsem vloni," pochlubil se neuvěřitelnou oddaností první oceněný.

Hned po něm si pro ocenění došla ikona okresních trávníků, Luděk Hanzl. Tento sportovní obojživelník začínal paradoxně u hokeje. „Vždycky mě ale více bavil fotbal. S ním jsem začínal ve Velkém Poříčí a už v šestnácti jsem nastupoval za muže, pak jsem si dal od fotbalu chvíli pauzu, ale od nějakých pětadvaceti jsem začal nastupovat za Babí," popisuje svůj neobyčejný příběh Luděk Hanzl a pokračoval. „Po skončení aktivní kariéry jsem začal trénovat a pískat, což vlastně dělám dodnes," říká s úsměvem trenér Hronova, podzimního vítěze Okresního přeboru, skupiny Jih.

Bohatým fotbalovým životem se může pochlubit i martínkovický Aleš Látr. „Začínal jsem jako žáček v Martínkovicích, poté jsem přešel do broumovského dorostu a následně jsem kopal za muže Martínkovic a Božanova. V šestatřiceti jsem přestoupil zpátky do Martínkovic, kde jsem zakončil svou hráčskou kariéru," líčí Aleš Látr, který se v Martínkovicích věnoval rovněž funkcionařině.

„Já jsem bydlel v Olivětíně, takže jsem v Božanově, jak se říká náplava," začal úsměvně další z oceněných, Josef Ptáček. Ten se kromě fotbalu věnoval i volejbalu a s přibývajícími léty se z něj stal fotbalový rozhodčí. „Pískal jsem v okrese i v kraji, jenže těsně před důchodem začaly být problémy v práci, musel jsem tam chodit i v sobotu, a tak jsem fotbal trochu opustil. Věnoval jsem se mu tedy už jen v Božanově, kde v současné době dělám předsedu tamní tělovýchovy a současně místostarostu," ukončil svůj příběh další z oceněných.

Tím posledním, který si v sobotním podvečeru přišel pro plaketu a dárkový koš, byl Petr Šolc. „S fotbalem jsem začínal jako žáček na Babí, v dorostu jsem byl v Náchodě a potom jsem se vrátil zpět na Babí. Tam jsem hrál za muže od roku 75 až do roku 95," říká Petr Šolc, jenž se poté přesunul na dráhu trenérskou a rozhodcovskou.

Osobnosti fotbalu Náchodska za rok 2012:
Zdeněk Daněk, Luděk Hanzl, Aleš Látr, Václav Michálek, Josef Ptáček a Petr Šolc.