„Na valných hromadách FAČRu pravidelně probíhají prezentace různých povedených projektů a my toto za povedený projekt považujeme. Chceme představit nejen projekt Předpřípravek, ale i projekt Bavíme se sportem, který byl vlastně základem této myšlenky. Myslíme si, že by to mohl být dobrý mustr i pro ostatní," je přesvědčen Petr Vítek, předseda Výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Náchod.

Co vás přivedlo na myšlenku založit soutěž fotbalových předpřípravek?
K tomu nás v podstatě dovedly okolnosti. Od loňského roku se totiž posunula věková kategorie, od které mohou hráči nastupovat v soutěžích.

A jaká je to hranice?
Pětiletá. My jsme ale trochu předběhli dobu tím, že jsme už dříve mladším šesti let umožňovali, samozřejmě se souhlasem rodičů, nastupovat v mistrovských soutěžích. Tím se nám ale u mladších přípravek rozrostla kategorie o další ročník, takže nám tam proti sobě nastupovali pětiletí až osmiletí kluci, což ale bylo hlavně z fyzického hlediska nespravedlivé.

A proto vznikla soutěž předpřípravek?
Ano. Spojili jsme se s trenérem mládeže Danem Francem, který tady v předškolních zařízeních rozjel velmi úspěšný projekt „Bavíme se sportem", ale oslovili jsme i další dlouholeté trenéry mládeže jako je Jarda Panenka (šéftrenér mládeže FK Náchod – pozn. autora), aby nám řekli svůj názor.

Názor mládežnických trenérů jste znali, co bylo dál?
Dali jsme dohromady nástřel pravidel s tím, že jsme chtěli, aby se hrálo bez brankáře. Navíc se nám podařilo pro tuto soutěž najít partnera, společnost Jako, který obstaral malé branky a odlehčené míče, a touto výbavou jsme pak vybavili jednotlivé oddíly.

A co finanční stránka věci?
S kolegy z Výkonného výboru OFS jsme se rozhodli, že pošetříme v našem rozpočtu a že se budeme snažit tento projekt rozjet. To znamená, vybavit oddíly brankami i odlehčenými míči tak, aby je to na začátku nic nestálo s tím, že pokud se to osvědčí, tak ještě míče dokoupíme, aby jich každé družstvo mělo deset. Před pár dny jsme ještě na svazu procházeli finance a každý klub, který hraje nejen tyto předpřípravky, ale i přípravky a okresní soutěž i přebor žáků, jsme je dovybavili odlehčenými míči. Celkově jsme do toho nainvestovali už asi 120 tisíc.

Kolik oddílů se do tohoto pilotního projektu přihlásilo?
Devět, což je pro začátek velmi pěkné číslo.

Jak často se předpřípravky během úvodního půlroku střetávaly?
Hned od začátku jsme to nechali na jednotlivých oddílech, netlačili jsme je do žádných pevných termínů, jen jsme udělali rozlosování, aby hrál každý s každým a nechali jsme pak už na oddílech, aby si dojednali takový termín, který by jim vyhovoval. My jsme následně od nich pouze požadovali výsledky a střelce branek, a to jsme pak prostřednictvím Náchodského deníku prezentovali v tisku.

Zúčastnil jste se vy osobně nějakého z turnajů?
Ano, viděl jsem dva turnaje a bylo to naprosto úžasné. V Provodově bylo sedmdesát lidí – rodičů, prarodičů a dalších příbuzných, takže paráda.

Máte představu, zda někde v republice podobný projekt už funguje?
Co mám informace, tak nefunguje.

A budete ho chtít šířit dál nebo si ho tady budete hýčkat?
Rozhodně bychom ho chtěli představit i dalším okresům a krajům. Na valných hromadách FAČRu pravidelně probíhají prezentace různých povedených projektů a my toto za povedený projekt považujeme. Chceme představit nejen projekt „Předpřípravek", ale i projekt „Bavíme se sportem", který byl vlastně základem této myšlenky. Myslíme si, že by to mohl být dobrý mustr i pro ostatní.

Co když se do vašeho projektu předpřípravek budou chtít po zimě přihlásit další oddíly. Máte to nějak ošetřené?
S ním nemáme problém. Obecně se nám v soutěžích mládeže pravidelně každý rok stává, že se do oddílů přes zimu nabalí děti, takže my se tomu přizpůsobíme a zařadíme je do soutěže tak, aby mohli hrát všichni, kdo o to stojí. Nelpíme na tabulkách ani na výsledcích, ale na tom, aby hrálo co nejvíce dětí.

Máte solidně rozjetý program předpřípravek, kam teď budou směřovat další kroky a snahy vedení OFS Náchod?
Naše snaha teď bude zaměřená na Broumovsko, kde bohužel už ani Slovan Broumov nemá všechny kategorie mládeže. Chceme ten výběžek od Police, přes Machov, Teplice až po Broumov zkusit zbláznit tímto projektem, který by začal generovat malé děti ke sportu obecně. Jedině tam je totiž podle mě šance do budoucna udržet i tyto počty družstev v soutěžích. Už nyní je počet dospělých týmů na Broumovsku abnormálně vysoký na to, že tam není mládež. Naopak ale zase na těch vesnicích na Broumovsku, a to jsem byl mile překvapen, je poměrně dost škol, takže ten základ by mohl být právě v těchto školách prvního stupně. Ty tam jsou a fungují, takže tam děti být musejí.

Daniel Franc: Projekt chceme rozšířit na Broumovsko

Soutěž předpřípravek by se na Náchodsku jen stěží rozjela, nebýt nadšení a obětavosti Daniela France, duše a vedoucího projektu „Bavíme se sportem", který se pod dohledem FK Náchod věnuje všeobecné sportovní přípravě dětí v předškolních i školních zařízeních.

Proč došlo ke spolupráci projektů „Bavíme se sportem" a „Předpřípravky"?
Spojení projektů Bavíme se sportem a předpřípravek vznikl na základě toho, že spolupracujeme s Okresním fotbalovým svazem a do budoucna bychom chtěli projekt Bavíme se sportem rozšířit právě ve spolupráci s Okresním fotbalovým svazem i dál.

Prvním krokem vaší spolupráce jsou tedy předpřípravky?
Přesně tak. Jedná se totiž o stejnou věkovou kategorii dětí, které máme v projektu Bavíme se sportem. Pro takto malé hráče zde nebyla adekvátní soutěž, protože nastupovali proti o dva roky starším dětem, což nebylo úplně nejlepší. Proto jsme rozjeli soutěž 3+0, která se nikde moc nehraje, nebo se o ní neví, a třeba Fotbalová asociace České republiky nic takového nemá.

Máte představu, kolik dětí se vám z obou výše zmíněných projektů prolíná?
Přesné číslo neznám, ale co se týká ročníku 2008, tak se do zápasů předpřípravek zapojilo z projektu Bavíme se sportem opravdu hodně dětí.

Jak vůbec samotný turnaj předpřípravek vypadá?
Jsou to dvě malá hřišťátka, takže ti kluci jsou stále v kontaktu s míčem, padá tam hodně gólů, což je samotné pochopitelně baví.

Jakým směrem se bude vaše spolupráce s Okresním fotbalovým svazem dál rozvíjet?
Náš další cíl je, abychom projekt Bavíme se sportem rozšířili na Broumovsko, a pokusili se podpořit tu základnu právě tam. Do budoucna bychom to chtěli zkusit i na druhou stranu, na Jaroměřsko, i když tam už něco podobného při základní škole funguje.