Odstupujícího kouče Milana Petříka vystřídal havlovický ROMAN ČÁP (na snímku), který předtím působil u náchodského dorostu. Třiatřicetiletý trenér má za sebou i bohatou hráčskou kariéru. Úpický odchovanec hrál v dorostu za Náchod, pak oblékal mimo jiné dres Velkého Poříčí. Jeho dělová levačka strašila spoustu gólmanů.

 

Romane, jak jste se vlastně k trénování náchodského áčka dostal?


Obdržel jsem nabídku od vedení klubu po neuspokojivých výsledcích na začátku jara. Vzal jsem si dva dny na rozmyšlenou a nakonec jsem tu nabídku přijal. Já jsem ten mančaft znal, věděl jsem, že má kvalitu. Chtělo to jen hráče psychicky zvednout a dostat je do pohody, a to se snad povedlo.

Předtím jste trénoval náchodský dorost. Jak na to období vzpomínáte?


Velice pozitivně, strávil jsem s dorostenci dva a půl roku, bylo to krásné období. Dobře se mi s mladými hráči pracovalo. Podařilo se mi tam přenést některé myšlenky, nakonec to bylo vidět i na výsledcích. Nějakých dvanáct kol jsme neprohráli, možná i proto jsem dostal nabídku vést náchodské áčko.


Asi je těžké cestovat prakticky denně z Havlovic do Náchoda na tréninky a zápasy. Jak to vůbec zvládáte?


Těžko! Kloubím to různě s prací, která je pro mě samozřejmě prioritou. Snažím se to zvládnout, uvidíme, jak to bude dál.


Budete na lavičce náchodského áčka také v příští sezoně?


S vedením klubu jsem se zatím dohodl na spolupráci do konce jarní části. Po sezoně se budeme bavit, co a jak dál.


V České fotbalové lize se vašim svěřencům daří. Lze hráčům vůbec něco vytknout?


Já nejsem trenér, který by se spokojil jen s výsledky. Nepovedl se nám například druhý poločas v Teplicích, kde jsme neplnili úkoly, které jsme si v kabině řekli. Teď při zápase na sparťanské rezervě jsme zase doplatili na nedisciplinovanost. Je tam spousta věcí, na kterých musíme zapracovat a hru ještě více zkvalitnit.

 

Na co má současný náchodský kádr? Mohl by se v dohledné době pokusit o postup do druhé ligy?


Na to se těžko odpovídá. Je to otázka kádru i klubu, který na vstup do profesionálního fotbalu musí být připravený. Třetí liga je podle mě v současné době pro náchodský fotbal to pravé.


Do Náchoda vozíte z Havlovic i svého syna. Jak si vede?


Zatím je v přípravce, kde si spíše hrají. Baví ho to, já ho do ničeho nenutím. Přípravce se daří, když mám čas, chodím se na ně dívat.


Vy sám jste donedávna ještě hrál. Nechybí vám to? Neplánujete, že ještě obujete kopačky?


Z časových důvodů určitě ne. Měl jsem i nějaké zdravotní problémy a kariéru jsem musel ukončit. Návrat na trávník neplánuju.


Uvidíme vás na hřišti aspoň v průběhu letošního 30. ročníku Havlovického poháru?


Nevím, jestli mi to zdraví dovolí. Spíše budu pomáhat s občerstvením, možné je i to, že se objevím na lavičce jako asistent trenéra havlovického týmu.