Zatímco Ústí nad Orlicí může ve čtvrté nejvyšší soutěži stvrdit postup již o víkendu, královéhradecká Olympia si na razítko druholigová musí ještě počkat. Prohrou v Chrudimi přišla o čtyřbodový náskok v čele tabulky, který se tak ztenčil na pouhý jeden bod.

ČFL: Olympia tápe

Ještě nedávno to vypadalo, že „šavle" z Kuklen budou s předstihem slavit postup. Tým byl docela slušně rozjetý. V jarní části se nejprve propracoval na 1. příčku a na ní si začal budovat náskok před svými pronásledovateli.

Málokdo však dokáže takovou fazonu dlouhodobě udržet. A zřejmě to potkalo i Olympii, na kterou v posledních duelech sedla tak trochu deka. Stačí se podívat na poslední tři zápasy, v nichž získala pouhé tři body za hubené vítězství v dohrávce s Benešovem po gólu z pokutového kopu. Předtím Východočeši prohráli doma s Tachovem a teď o víkendu i derby v Chrudimi.

Právě nenápadný, avšak velmi produktivní Tachov, který je příjemným překvapením soutěže, je nyní největším sokem Kuklenských. Na první příčku ztrácí pouhý bod. V zástupu jsou však ještě další týmy, které mají čelo tabulky na dostřel - Jirny (přišly o šest bodů za nesplacené pokuty), Králův Dvůr a také Převýšov.

Čelo tabulky:
1. Olympia HK 29 17 3 2 7 61:28 59
2. Tachov 29 18 1 2 8 68:48 58
3. Jirny (-6 b.) 29 16 5 4 4 66:35 56
4. Králův Dvůr 29 15 3 4 7 50:29 55
5. Převýšov 29 15 2 6 6 49:29 55

Divize: Ústečtí šlapou

Šestadvacet kroků na cestě mají za sebou. Ten následující bude vůbec ten nejdůležitější. Ústí v sobotu 27. května může oslavit historický triumf. K tomu stačí získat pouze bod ze zápasu s Kutnou Horou, která v letošní sezoně tápe. A nebude pochyb o tom, že hráči si pro něj půjdou. Je na nich znát, že se blíží něco, co doposud nepoznali. Ovšem stále jdou od zápasu k zápasu s velkou pokorou, nevznášejí se v oblacích. V Ústí se pyšní konstantní formou, v domácím prostředí ještě neztratili a nehodlají v tom začít ve fázi, kdy jim jde o možný postup do ČFL. Pokud by to nevyšlo na první pokus, ještě jsou další tři před nimi. Tady to klapne.

ČFL a divize C

Hvězdy kola

1. Michal Čada (Letohrad): Mladé ovečky kolem sebe musí kočírovat. Když je potřeba, rozhodne zápas.

2. Lukáš Kopecký (Chrudim): Trápil obranu Olympie a lídrovi ještě vstřelil krásný gól. Jediný a vítězný.

3. David Pánek (Pardubice B): Dvěma góly dostal rezervu do vedení 4:1, radost mu zkazilo, že tým náskok ztratil.

Vítěz kola

TJ Dvůr Králové: Úvod duelu s týmem Kratonoh vypadal na jasnou partii. Nakonec ale Dvoráci rozhodli v závěru.

Poražený kola

FK Pardubice B: Ztratit v záchranářské bitvě vedení 4:1, když chybí jedenáct minut je kumšt… Jen, aby to nemrzelo.

Příští program

ČFL: Sobota 27. května: Olympia Hradec – Zápy (10.15), Hořovicko – Chrudim (17.00). Neděle 28. května: Převýšov – Dobrovice (10.15).

Divize C: Sobota 27. května: Kratonohy – Chrastava, Pardubice B – Turnov (oboje 10.15), Ústí n. O. – Kutná Hora, Vysoké Mýto – Kolín, Živanice – Dvůr Králové (vše 17.00). Neděle 28. května: Přední Kopanina – Letohrad, Trutnov – Ostrá, Čáslav – Náchod ( vše 17.00).

Divize C: Jak viděli trenéři zápasy uplynulého kola

Dvůr Králové - Kratonohy 3:2

Pavel Matějka, trenér Dvora Králové: „Úvod se nám jako již tradičně vydařil, z velké převahy a po řadě šancí jsme ale vytěžili pouze jeden gól. Soupeř nás potrestal obratem ještě před přestávkou. Pauza nás zklidnila, chtěli jsme hrát kombinačně, brzy jsme i po pěkné kombinační akci vyrovnali. Následná snaha a vůle byla zúročena v poslední minutě, i když padl gól z penalty."

Václav Pišta, trenér Kratonoh: „V prvních 25 minutách mohli domácí rozhodnout, ale z množství šancí skórovali jen jednou. My jsme do poločasu stihli skóre otočit. Zkraje druhé půle domácí vyrovnali a o své výhře rozhodli v 90. min. O bodový zisk jsme se připravili sami pasivitou a naivitou."

Náchod - Ústí n. O. 0:3

Ondřej Szabo, trenér FK Náchod: „Kluky musím pochválit, že vydrželi bojovat celých 90 minut, i když jim okolnosti nebyly nakloněny."

Vladimír Chudý, trenér Jiskry Ústí n. O.: „Odehráli jsme důležité utkání, ve kterém jsme získali tři body. Hodně nám pomohl první gól, pak jsme se mohli soustředit na obranu a vyrážet do brejků."

Letohrad - Trutnov 2:1

Jiří Valta, trenér FK Letohrad: „Chtěli jsme vyhrát, což se nám podařilo. Z nacvičené akce jsme se dostali do vedení, ale dostali gól do šatny. Po přestávce jsme do toho šlápli a dali vítězný gól."

Miloš Dvořák, trenér MFK Trutnov: „Herně to bylo z naší strany dobré utkání, ale byli jsme málo agresivní s balónem do vápna."

Chrastava - Pardubice B 4:4, pen. 3:1

František Kovárník, trenér FK Pardubice B: „Do 79. minuty se hrálo na jednu bránu. Vedli jsme 4:1 a hráči si mysleli, že máme vyhráno. Energie domácích a jejich nakopávané balony ale přivodily zvrat. My jsme na sedm minut totálně zkolabovali. Doplatili jsme na to, že pořád chceme útočit."

Vysoké Mýto - Přední Kopanina 3:1

Roman Oliva, trenér SK Vysoké Mýto: „Soupeř přijel přemotivovaný. Poměrně rychle jsme šli do vedení, ale soupeř po jedné naší chybě vyrovnal. Pak to byl boj. Hosté zalezli dozadu, s čímž jsme měli problém. Některé šance jsme neproměnili. O vítězství jsme prakticky rozhodli až v závěru zápasu."

Ostrá - Živanice 1:2

Milan Ujec, trenér TJ Sokol Živanice: „Narazili jsme na soupeře, který patří herně ke špičce divize. Zaspali jsme úvod a brzy prohrávali. Kvalitní hrou, pohybem a bojovností jsme skóre do poločasu otočili. Pohledný fotbal pokračoval i ve druhé půli. V závěru nás zatlačili, pozornou hrou jsme si ale výhru pohlídali."