Turnaje se nakonec podle očekávání zúčastnil maximální možný počet třiceti družstev z celých východních Čech a byl rozlosován do šesti základních skupin. Do finálového dne postoupily vždy jen dva nejlepší týmy z těchto skupin.

Jelichov Cupu se účastní každý rok řada kvalitních týmů, do nedělního finálového dne se však hodně z těch, které by mohly pomýšlet i na celkové vítězství, nedostalo. Mezi nimi byla dokonce i družstva, která už v minulosti Jelichov Cup vyhrála.

Do společnosti letos neúspěšných se zařadily: FC Antiga Sempre, T.T.I.Team, Miláno Jaroměř, Mordor Team, Cuba Libre, nebo Atlético Chuligan Dobruška.

Do finálového dne se nakonec probojovalo dvanáct nejlepších týmů, které byly následně rozděleny do tří čtyřčlenných skupin. Z těchto finálových skupin postoupily do čtvrtfinále vždy dva nejlepší a další dva ze třetích míst.

V prvním čtvrtfinále se utkal veliký favorit, tým TRIUMPHUS, proti nováčkovi turnaje RB Chlumec nad Cidlinou. Byl to souboj generací, neboť věkový rozdíl mezi těmito celky byl u hráčů 12 až 14 Let. Z vítězství se nakonec radovala zkušenost nad mládím v nejtěsnějším možném vítězství 1:0.

Druhé čtvrtfinále proti sobě svedlo domácí FC Jelichov proti Golden Guns. Je velikou náhodou, že tři ročníky po sobě na sebe narazila tato družstva ve čtvrtfinále a vítěz byl vždy stejný. A nic se na tom neměnilo ani letos. Zápas byl od začátku až do konce hodně vyrovnaný, ale vítězství nakonec přece jen slavil FC Jelichov.

Ve třetím čtvrtfinále se utkal loňský stříbrný medailista, družstvo s názvem Zdraví muže 3. tisíciletí s Lambádou HK. V tomto derby nakonec gól nepadl, a tak na řadu musely přijít penalty. V těch byli šťastnější hráči Zdravých mužů.

V posledním čtvrtfinále se střetl domácí SK Babylon Jaroměř s týmem Joga Bonito. Ani zde gól ze hry nepadl a o semifinalistovi tak opět musely rozhodnout kopy ze značky penaltového puntíku. V těch byli šťastnější hráči domácího Babylonu a postoupili do semifinále.

V prvním semifinále na sebe narazili hráči FC Jelichov a TRIUMPHUS. Z porážky 0:3 ve finálové skupině se FC Jelichov poučil a v utkání vedl ještě necelé čtyři minuty před koncem 3:0 a nic nenaznačovalo tomu, že nepostoupí do finále. Přišel však mocný finiš hráčů z Hradce Králové a vyrovnání přišlo 18 sekund před koncem. V následném penaltovém rozstřelu byli šťastnější hráči TRIUMPHUSU a postoupili do finále.

Ve druhém semifinále se odehrál vyrovnaný zápas mezi SK Babylon Jaroměř a Zdraví muže 3. tisíciletí, který nakonec vyzněl lépe pro hráče „domácího" Babylonu.

V zápase o bronz pak zklamaný FC Jelichov podlehl hráčům Zdraví muže 3. Tisíciletí a bral bramborovou medaili.

Ve finále turnaje se střetly TRIUMPHUS a SK Babylon Jaroměř. V utkání byl favorit lepším týmem, zvítězil vysokým rozdílem 4:0 a připsal si tak zaslouženě další vítězství na tomto turnaji.

Nejlepším hráčem Jelichov Cupu 2016 byl zvolen Marek Panenka (SK Babylon Jaroměř). Korunku pro krále kanonýrů si vystřílel devítigólový Lukáš Mach (TRIUMPHUS) a nejlepším brankářem byl zvolen Matěj Tošovský (FC Jelichov). Cenu FAIR PLAY pak získala Lambáda HK.

Velikou pochvalu za zvládnutý maratón 86 zápasů za víkend, ve kterých padlo úctyhodných 270 gólů, zaslouží rozhodčí, kterými byli Petr Buchta, Štěpán Janeček a Miroslav Hron. (jl, mr)