Dopolední program zahájila v hasičské zbrojnici slavnostní schůze na kterou byli pozváni zástupci okolních hasičských jednotek a zástupci profesionálních hasičů. Na schůzi byla přiblížena činnost a poslání jednotky od jejího založení a zvláště byl vyzdvižen rozvoj a modernizace po roce 1989, kdy byla vystavěna nová hasičská zbrojnice a jednotka byla postupně vybavována moderní technikou.

Po představení sboru obdržel místní SDH ke 130 výročí z rukou zástupce OSH Náchod medaili sv. Floriana za dlouhodobou aktivní práci v dobrovolné požární ochraně. K nahlédnutí byly i dochované dokumenty a historické fotografie z činnosti SDH. Po obědě byl zahájen bohatý program pro širokou veřejnost.

Na ploše u hasičské zbrojnice byla vystavena hasičská technika, kde bylo předvedeno vše, co se k hašení používalo až po tu nejmodernější techniku, kterou představili profesionální hasiči z Velkého Poříčí. Největší pozornost ale poutaly historické stříkačky, které pocházely z 19. století. Několik veteránu zde představili i členové klubu veteránů z KHV Metuje.

Divákům se se svými kousky na motorce představil mistr světa v trialu Jirka Svoboda, svou šikovnost předvedli modeláři, kteří vystavovali modely lodí, parních strojů a v praktických ukázkách nejvíce zaujaly dvě bugyny, s kterými jejich majitelé předváděli neuvěřitelné kousky.

Svou šikovnost a připravenost k zásahu předvedli i místní mladí hasiči, kteří s úspěchem zdolali požár dřevěné budovy. Soutěžilo se i o soudek piva, který byl připraven pro nejrychlejší čtyřčlenné družstvo, které muselo co nejrychleji zdolat společnými silami trať na čtyřlyžích – vítězem se stal tým profesionálních hasičů, kde byla vidět jejich spolupráce a sehranost.

Po ukázkovém programu byla zahájena taneční zábava v prostoru za hasičskou zbrojnicí. K tanci a poslechu hrála kapela Klapeto. Vyvrcholením oslav byl o dvaadvacáté hodině velký ohňostroj, který přilákal velké množství přihlížejících. Tím ale zábava nekončila, za doprovodu kapely se bavilo a tančilo do pozdních nočních hodin. Po celou dobu bylo k dispozici i bohaté občerstvení, včetně specialit na grilu, jak je u velkopoříčských hasičů zvykem.
(Jiří Mach)