Nízkosrbští dobrovolní hasiči mají různorodou činnost, do které jsou zapojeni všechny věkové kategorie – od nejmladších dětí, přes mládež, dospělé, až po nejstarší občany. Tím úplně nejstarším členem sboru je devadesátiletý Bohuslav Kubeček, který je hasičem od 1. ledna 1937. „Pan Kubeček je služebně nejstarším dobrovolným hasičem v celém náchodském okrese, a to již 72 a půl let,“ pochlubil se Ivo Šulc, starosta SDH Nízká Srbská.

Další příběhy hasičů naleznete ZDE

Podle statistiky k poslednímu červnovému dni v letošním roce má SDH Nízká Srbská celkem 90 členů, z čehož je 19 dětí. Od roku 2004 je starostou sboru Ivo Šulc, jeho zástupcem je Petr Macura. Jednatelem nízkorsbských hasičů je Jan Koláčný a velitelem jednotky Jiří Dostál. Vedoucí mládeže je Šárka Rohulánová.

Výjezdové družstvo, které zasahuje při požárech v obci i mimo obec dle poplachového plánu Královehradeckého kraje, má v současné době 19 členů. Tato jednotka dále pomáhá Městysi Machov při údržbě propustí a kanálů při zanesení, dále pomáhá při kalamitních stavech a pravidelně pracuje na údržbě techniky. Jednotka je vybavena stroji: CAS 24, RTHP, PPS 8, PPS 12, dále dýchací technikou a motorovou pilou.

Nízkosrbští hasiči navázali v roce 2004 přeshraniční spolupráci s polskou OSP Radków - ( Ochotnicza Straž Požarna ). Společně se svými polskými kolegy připravují a pravidelně se účastní různých hasičských akcí, závodů a cvičení.

Mladí hasiči mají ve sboru své nenahraditelné místo, pravidelně se scházejí a program jejich schůzek je velice rozmanitý. Kromě trénování hasičských útoků na soutěže se učí například uzle, Morseovu abecedu, střílejí ze vzduchovky, učí se orientaci na mapě, azimutu. V létě jezdí spolu s kolegy – mladými hasiči z Bukovice – na 14 dní na hasičský tábor na Janovičky.

Každoročně pořádají mladí hasiči dětskou hasičskou soutěž „O pohár starosty SDH“ „Jedná se o nejstarší dětskou soutěž v požárním sportu na okrese Náchod,“ informoval nás starosta sboru Ivo Šulc s tím, že celkově bylo uspořádáno již 26 ročníků, přičemž účast na soutěži je vždy vysoká – cca 350 dětí.