Na oslavách nesměla chybět starostka sboru Šárka Cimbálníková, která pochází z Bělovsi a hasičská činnost ji doslova pohltila už v dětství. „Hasiči se tenkrát objevili ve škole s nabídkou kroužku. Zamlouvalo se mi to víc, než se stát pionýrem. Činnost nás bavila, v soutěžích se nám dařilo. Dostávali jsme se do krajských finále a jednou dokonce i do národního," zavzpomínala starostka, která je ve své funkci už 13 let. Nadšení jí prý vydrželo až do současnosti.

Po slavnostním přivítání všech přítomných promluvili hosté, mezi nimiž nechyběli náchodský místostarosta Tomáš Šubert a zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SHČMS), okrsku Náchod a Odborového svazu hasičů (OSH) Náchod, kteří starostce sboru předali medaili za příkladnou práci. Popřát k výročí přijel i spřátelený sbor z Domoradovic.

Historická ukázka i dopravní nehoda

Následovala zajímavá podívaná. V první ukázce měli návštěvníci možnost vidět zásah historickými koněspřežnými stříkačkami s hasiči v dobových historických uniformách. „Předvedli ji dobrovolní hasiči z Přibyslavi, Vrchovin či Veterán klubu Nahořany," popsal kronikář běloveských hasičů Jiří Polák. Druhá ukázka byla simulací dopravní nehody a součinnosti jednotlivých složek záchranného systému, ve které kromě hasičů a záchranné služby předvedli své dovednosti a znalosti také absolventi výcvikového tábora Rescue camp.

Pokusili se o rekord ve vědrové dopravě

Součástí oslav se stal i pokus o vytvoření rekordu ve vědrové dálkové dopravě vody za použití historické koněspřežné stříkačky z roku 1790, jejíž nádrž se za pomocí diváků plnila vědry až z řeky Metuje. Podle informací rozhodčích se do řetězu zapojilo 168 lidí. Každý účastník obdržel pamětní list.

Poslední ukázka byla věnována činnosti kolektivu mladých hasiči, kteří předvedli požární útok a štafetu dvojic. K vidění bylo více jak dvacet historických i moderních hasičských vozidel a výstava historických materiálů v klubovně zbrojnice. „Děti se mohly projet v kočáře taženým kobylami Lindou a Luckou nebo na výsuvném žebříku pohledět na oslavy z ptačí perspektivy. Kouzelník Miloš Malý dospělým předvedl své kousky z karetní mikromagie a dětem vyráběl nafukovací zvířátka," dodal Polák.

K občerstvení lákaly domácí koláče, guláš či kýta na rožni. Volné chvilky vyplnila hudební produkcí skupina Braki, která od 18. hodiny všechny pozvala na taneční zábavu. Ta trvala až do pozdních nočních hodin.

Mladí hasiči se rozhodně nenudí

Při běloveském sboru už téměř 60 let pracuje kolektiv mladých hasičů. Jeho vedoucím je v současné době Dáša Kadlečková, které vydatně pomáhají Jarda a Šárka Čmelíkovi a několik dalších instruktorů. Od roku 2003 sbor každoročně koncem dubna pořádá pro ostatní kolektivy mladých hasičů pohárovou soutěž pod názvem „Memoriál Jirky Beka".

Mladí hasiči jezdí na výlety, exkurze či víkendové akce. Každoročně pořádají čarodějnice a sběr železného šrotu pod názvem Železná neděle. Většina dětí jezdí na letní záchranářský tábor „Rescue Camp" do Vysoké Srbské. „Kolektiv se pyšní významnými úspěchy nejen v Memoriálu Jirky Beka, ale také v okresním i krajském kole hry Plamen či v Neoficiálním halovém mistrovství mladých hasičů Čech, Moravy a Slezska v Havířově," nešetřil chválou Polák.

Vyjíždějí tam, odkud druzí utíkají

V zásahové jednotce, která je součástí Integrovaného záchranného systému, je zapojeno 15 členů. Ti se během deseti minut na výzvu hasičského záchranného sboru mobilizují a vyjíždějí tam, odkud druzí utíkají.

O tom, že práce hasičů nespočívá pouze v likvidaci požárů svědčí i to, že členové sboru aktivně pomáhají při organizování humanitárních sbírek na pomoc zatopeným oblastem. V letech 2010 a 2013 se někteří z nich účastnili odstraňování následků ničivých povodní v obci Třešňová a v Terezíně.

Sbor dobrovolných hasičů Běloves čítá k dnešnímu datu 91 členů, z toho 32 mužů a 23 žen. Mladých hasičů je 36. Nejstarším členem sboru byl až do 5. srpna tohoto roku pan Karel Kašpárek, který by v prosinci oslavil úctyhodných 108 let.

Z historie SDH Běloves

Sbor dobrovolných hasičů v Bělovsi byl založen roku 1883. Jeho prvním předsedou byl zvolen Čeněk Hejzlar, velitelem František Loquens. Dne 5. ledna 1890 se v Řezníčkově hospodě konal 1. hasičský ples.

Od roku 1939 hasiči pořádali ve velkých lázních vyhlášené Jakubské poutě, hrálo se zde ochotnické divadlo. V roce 1968 proběhlo slavnostní otevření nové zbrojnice, na které členové sboru odpracovali stovky brigádnických hodin, která slouží běloveským hasičům dodnes.

V roce 1954 vzniká při běloveském hasičském sboru první družstvo žáků. V roce 1956 se družstvo rozrůstá a jeho vedením výbor sboru pověřuje bratry Jiřího Beka, Miloše Stránského a Josefa Pšeničného. Hlavní náplní činnosti je kromě zábavy získávání základních hasičských znalostí a dovedností či zvyšování tělesné kondice. Právě Jirkovi Bekovi za jeho celoživotní práci s mládeží byl městem Náchod v roce 2009 in memoriam udělen titul Náchodský pedagog roku a v roce 2010 za jeho celoživotní přínos a rozvoj požární ochrany v okrese Náchod a výrazné zásluhy o rozvoj integrovaného záchranného systému (IZS) v Královéhradeckém kraji zastupitelstvem Královéhradeckého kraje dokonce krajská záslužná medaile.