Už jste v sobě vstřebal to třetí finále, nebo si to stále zpětně v hlavě promítáte?
Ještě to vstřebávám. Všichni víme, že každá sezona se lépe končí vítězným utkáním. Třetí utkání mě hodně mrzí a myslím si, že je na místě se omluvit našim fanouškům za to, co jsme ve Dvoře předvedli. Na druhou stranu se na závěr hodnotí vždy celá sezona a ne jeden zápas.

Co vás více zklamalo – výsledek nebo naivní bránění, které dovolovalo soupeři dávat poměrně lehce góly?
Kdybych to měl definovat jednou větou, tak bych řekl, že to byl z naší strany naivní hokej. To, co v dnešním hokeji nefunguje, tedy nadbytečná kombinace, předržování kotoučů a prostupnost obrany. Hokej se hraje na góly, nehraje se na počet přihrávek, ani na krásu. A právě tato naivita se nám v tom utkání vymstila.

Trenér Luňák po druhém finálovém utkání říkal, že Náchod v podstatě finále odehrál bez prvního brankáře i bez prvního a druhého pravého křídla. Měla podle vás tato skutečnost zásadní vliv na tak hladký finálový průběh?
Souhlasím, že měla. Zaprvé se na to musíme dívat z pohledu brankářů. Vašek Mertlík je talentovaný mladý brankář, který svým výkonem mile překvapil mě, spoluhráče i fanoušky, ale je třeba říci, že zejména ve zkušenostech nedosahuje kvalit Filipa Luňáka. To, že jsme od konce října neměli Luňáka k dispozici, ovlivnilo naše výsledky. Je to i názor hokejových odborníků, kteří spolukomentovali finálová utkání a je to také názor kolegů ze Dvora, že pokud bychom měli v brance Luňáka, tak bychom byli nebezpečnějším soupeřem. A pak je zde otázka absence dalších klíčových hráčů Davida Valáška a Šimona Macháně. To jsou top útočníci. Šimon Macháň je výborný jak v ofenzivě, tak v defenzivě, David Valášek spíše v té ofenzivní části. Oba nám velice chyběli.

Co podle vás celou finálovou sérii rozhodlo. Byly to individuality nebo širší kádr Dvora?
Musím sportovně uznat, že v letošní sezoně si Dvůr krajský titul zasloužil. Měl lepší tým než v loňské sezoně, vysokou kvalitu prokázal v základní části, kterou jednoznačně vyhrál. Stěžejní utkání bylo to druhé v Náchodě, kde jsme byli lepším týmem, ale bohužel jsme svoji převahu v první a druhé třetině nedokázali vyjádřit brankově. Gólman Čáp podal v celé sérii vynikající výkon.

Jakou dáváte Dvoru šanci v kvalifikaci?
Myslím si, že Dvůr má velkou naději v kvalifikaci uspět, ale je otázkou, zda opravdu chce do druhé ligy postoupit. Dochází k určitě restrukturalizaci první ligy, která se stane uzavřenou soutěží, což znamená, že toto ovlivní i druhou ligu. Také je otázkou, zda všichni hráči, kteří v současné době ve Dvoře působí, budou mít zájem hrát tak náročnou soutěž.

Přesně to jste vlastně před dvěma lety řešili i v Náchodě.
Je to tak. Hlavním důvodem, proč jsme odmítli hrát kvalifikaci a bojovat o postup do druhé ligy bylo, že hráči neměli zájem takovou soutěž hrát a také nám samozřejmě chyběly finance.

Když se ohlédnete za sezonou jako celkem – druhé místo po základní části i celkově. Odpovídá to možnostem letošního kádru?
Stoprocentně. My jsme si před sezonou stanovili jako sportovní cíl postoupit do finále play off, což se nám podařilo. Myslím si, že kádr, který jsme na letošní sezonu postavili, nebyl tak silný. Já jsem se snažil řešit hlavně rozšíření kádru, protože v minulé sezoně jsme měli velký problém s počtem hráčů v situacích, kdy jsme měli tři hráče zraněné. Myslím, že se můžu vyjádřit za hráče, trenéry i realizační tým – sezonu hodnotím jako úspěšnou se splněním sportovního cíle. To nám dává chuť do další sezony.

Máte v současné době signály z kabiny, že by chtěl někdo z hráčů odejít?
Doposud nikdo nepřišel, zatím je na to brzy, protože jsme se všichni soustředili na finále. Nikdo, ani já ani hráči nechtěli tuto záležitost otevírat. Samozřejmě počítám s tím, že někteří hráči přijdou, že chtějí změnu. Jsem na to připraven, na druhou stranu bych byl rád, kdyby zdravé jádro týmu zůstalo. Myslím si, že po úspěšné sezoně se velké změny nedělají.

Na jak dlouho si nyní dáte od hokeje pauzu?
Dnes (ve středu 8. 3. – pozn. autora) jsem byl v Hradci a hodinu řešil zásadního sponzora na další sezonu, takže to už v podstatě opět začalo. S áčkem tento týden ukončíme tréninkovou činnost, ale já pokračuji dál s mládeží. V sobotu jedu do Jablonce a v neděli do Bydžova na žákovská utkání. Už v podstatě připravujeme sezonu příští. V současné době, kdy s mládeží trénujeme celoročně, už skutečně hokejová sezona nekončí. Přiznám se, že jsem od září 2016 neměl ani týden dovolené, jedu v kuse a sám cítím, že to jinak nejde. Určitě si dovolenou vezmu v dubnu, těším se do Jeseníků, kam jezdím strašně rád.

Kdy plánujete začít letní přípravu?
Po posledním tréninku si sedneme a probereme různé organizační věci, plánujeme také závěrečný večírek. Samozřejmě k letní přípravě chci slyšet názor trenérů Luňáka a Kodyma. Moje představa je taková, aby Náchoďáci trénovali tady v Náchodě a hráčům z Hradce a okolí zajistím trénování v Hradci Králové.