Obě soutěže nabídly okresní derby, v jednom se radovali hosté, v tom druhém domácím. Derby v Krajské lize mužů rozhodli hosté z Jaroměře na přelomu první a druhé třetiny, kdy v rychlém sledu vstřelili tři branky a pak už domácí do hry prakticky nepustili. Derby v Krajské soutěži mezi jaroměřskou rezervou a Hronovem se lámalo až ve třetí třetině, v níž domácí béčko Jaroměře vstřelilo tři góly a výsledek otočilo ve svůj prospěch. Další tři body si připsali v Krajské lize také hokejisté Náchoda, kteří po boji přehráli nepříjemné Třebechovice.

KRAJSKÁ LIGA

TJ Spartak Nové Město nad Metují – HC Jaroměř (0:1, 0:4, 3:2). V první třetině se hrál vyrovnaný hokej, ve kterém padla jen jediná branka. Tu vstřelil až v předposlední minutě úvodního dějství hostující Křepinský.

Do druhé části se Jaroměř výrazně zlepšila a už po 19 vteřinách posouvá ukazatel skóre na 0:2 Kocián. Odpor domácích zlomila Jaroměř hned po dalších pětačtyřiceti vteřinách, kdy Hrabica zvyšuje na 0:3. Opaření domácí se v těchto fázích nezmohli prakticky na nic, když už se opět dostávali do tempa, přišel ve 34. min. další těžký direkt a Ježík dává čtvrtý gól hostů. V končící 37. min. končí „šichta" pro domácího brankáře Bernarta, kterého střídá Exnar. Půl minuty před koncem druhé části fauluje domácí Zelinger a o čisté konto přichází Bernart už po sedmnácti vteřinách od začátku Zelingerova trestu – 0:5.

Třetí třetina se už prakticky jen dohrávala, myšlenky na drama přiživil domácí Martin Franců, který po necelých dvou minutách od začátku třetího dějství snižuje na 1:5. Pětibrankový náskok si berou hosté po trefě Vejmana v začínající 54. minutě. O půl minuty později putuje na trestnou lavici domácí Ma. Franců a přesně v čas jeho návratu zvyšuje na 7:1 pro Jaroměř opět Vejman. Samotný závěr zápasu už hosté viditelně vypustili a nechali tak Nové Město výsledek kosmeticky vylepšit. Na 2:7 snižoval v 57. min. Zídka a na konečných 3:7 dává v 60. min. J. Exner.

Josef Bahník, trenér Nového Města nad Metují: „Do 15. minuty to bylo v pohodě, ale na konci třetiny jsme dostali gól po chybě na modré a ve druhé třetině během minuty a půl jsme dostali další dva a bylo po zápase. Jaroměř hrála na čtyři pětky, byla fyzicky i herně jasně lepší, takže si vítězství zasloužila."

Pavel Biegl, trenér Jaroměře: „V první třetině nám chybělo soustředění do hry, což pramenilo z určitého podcenění soupeře. Domluva o přestávce zapůsobila, že jsme pak jezdili jak bodnutý včelou. Na konci zápasu koncentrace zase polevila a obdržené branky byly zbytečné."

Sestava Nového Města nad Metují: Bernart (37. Exner) – Daňo, Souček, Mlateček, Mi. Franců – Ja. Exner, Glos, Zelinger – Šeda, Ma. Franců, Dudadík – Malinský, Gančarčík, Rojšl.

HC Náchod – SK Třebechovice pod Orebem 5:3 (0:0, 2:1, 3:2). V domácím zápase chtěli Náchodští zopakovat výborný výkon z minulé neděle v Jičíně. Trenér Berger už měl k dispozici Hradeckého se Zemanem, stále mu ale chyběli Javůrek se Stehnem a navíc nemocný Plíhal. Hosté nastoupili se zkušenými Maršou a Hubáčkem.

„Byl to trochu složitý zápas. Vstupovali jsme do něj se sedmnácti hráči a poslední minuty jsme dohrávali v deseti," ohlíží se za soubojem s Třebechovicemi náchodský trenér Ludvík Berger.

Úvodní dějství branku nepřineslo, jednu ze dvou největších šancí měl v první třetině domácí Janoušek, ale nedal. O dvě minuty později pak Kodymovu ránu vytěsnil hostující brankář Lochman na tyč. „V první třetině se nám nedařilo a nebylo to z naší strany úplně ideální," přiznává náchodský lodivod.

Ve druhé části se domácí po korekturách v sestavě konečně dočkali i gólové radosti. Ve 28. min. Zeman zavezl kotouč před branku, nahrál Šejnohovi, jehož ránu Lochman pouze vyrazil před volného Janouška a ten už neměl problém doklepnout puk do sítě – 1:0. Po necelé minutě nahrál Hradecký Šejnohovi, který vybídl ke skórování Vernera – 2:0. V čase 32:45 byl vyloučen Vondřejc a po minutě jej následoval na trestnou lavici Macháň. Nabídnutou přesilovku zužitkoval ve 35. min. ex-náchodský Hubáček – 2:1.

Ve třetím dějství, po dalších korekturách v náchodské sestavě, se gólově z těžkého úhlu prosazuje Hradecký – 3:1. Ve 44. min. se znovu faulem provinil Vondřejc a na konci 45. min. snížil na rozdíl jedné branky třebechovický kapitán Kostka – 3:2. Na konci 48. min. se provinil proti pravidlům právě hostující kapitán a v úvodu 50. min. Hrach střílel od modré, Macháň našel před brankou Kodyma a domácí opět vedli o dvě branky – 4:2. O minutu déle vrátil Třebechovice do hry Hubáček – 4:3. Gólová pojistka Náchoda přišla na konci 57. min. z hole Šejnohy po ráně Hendricha od modré – 5:3.

Ludvík Berger, trenér Náchoda: „V první třetině se nám nedařilo, nehráli jsme v optimální pohodě. Pak jsme si něco řekli, přišly úpravy v sestavě a druhá i třetí třetina už byly dobré. Měli jsme tam dost šancí, jenže nám to tam nepadalo. Navíc bylo hodně vyloučených na obou stranách, což průběh zápasu ovlivní. Neustále se mění sestava a ne všichni se dostanou do hry a udrží se v tempu. Ve třetí třetině nás soupeř dvakrát dotáhl na rozdíl jednoho gólu, takže jsem to pak v samém závěru stáhl na dvě pětky. Třebechovice mají dobrý tým se zkušenými hokejisty a výsledek podle mého odpovídá dění na ledě."

Sestava Náchoda: Luňák – Hendrich, Verner, Hrach, Pánek, Kosík, Srba – Šejnoha, Janoušek, Jurča (21. Hradecký), Macháň, Kodym, Vlček, Leeder (21. Vondřejc), Škoda, Zeman (41. Leeder).

KRAJSKÁ SOUTĚŽ MUŽŮ

HC Jaroměř B – Project Sport Hronov 7:5 (1:2, 3:3, 3:0). V rámci nedělního zápasu si hosté odvezli ponaučení, že nasazením a bojovností lze vyhrát jen některá utkání.

Jaroměř B byla soupeřem, který dal Hronovským lekci z produktivity. I když Hronov prohrával, nadšeným výkonem si dokázal v prvních dvou třetinách vynutit místy až drtivý tlak a domácí chvílemi hasili jejich šance jen s největším vypětím sil. Bohužel zůstalo jen u šancí, když neproměněny zůstaly i ty nejvyloženější. Ve třetí třetině přišla série vyloučení pramenících z enormní snahy a hosté museli hrát šest minut ve třech proti pěti. Výsledkem pak byly dva obdržené góly, které vývoj utkání otočily. Poslední sedmou branku už dávali domácí do prázdné branky, když hronovský tým zkoušel urvat alespoň remízu při hře bez brankáře.

„Přesto lze na utkání nahlížet pozitivně. Pokud si hráči uvědomí, že je nutné dodržovat taktické pokyny, naučí se proměňovat šance, které si dovedli zatím vždycky vypracovat, a udrží na stávající úrovni nasazení a bojovnost, budou se pohybovat v horní části tabulky," je přesvědčen hronovský trenér Stanislav Sádovský.

Sestavy – Jaroměř B: Vacek – Majer, Bujňák, Šramar, Koller, Hetfleiš, Kramář – Bečka, Michálek, Schwarz – Lemberk, Všetečka, Novotný – Mlateček, Žoch, Frohlich. Hronov: Thér – Bohuněk, Štelzig, Zeman, O. Boroš – D. Valášek, Valtar, Verner – Pinkava, Foglar, Tylš – Kubeček, Ansorge, Bašta. (mr, jk, dop)