V něm udělal rozhodující krok v účasti ve vyřazovacích bojích novoměstský Spartak, který gólem půl minuty před koncem přehrál Dvůr Králové a do barážových bojů tak poslal Novou Paku.

Uspělo také vedoucí duo, Náchod s Jaroměří. Náchod díky výborné druhé třetině rozstřílelo Jičín a Jaroměř vyhrála na ledě třetího Nového Bydžova.

HC Náchod – HC Jičín 9:3 (2:2, 6:0, 1:1). Domácí k tomuto zápasu nastoupili s Hrachem a nominován byl i junior Karásek. Hosté přijeli do Náchoda pouze s deseti hráči do pole, v brance nastoupil Pivrnec, chyběli Haken a Vajsejtl.

Už po čtyřech minutách byl vyloučen hostující O. Mizera za zdržování hry. V čase 4:13 došlo k nemilé události, když dělovka Šejnohy skončila na hlavě hlavního rozhodčího Veselého. Ten se po direktu sesunul k ledu s krvavým zraněním a zápas tak pro něho velmi brzy skončil. Utkání dále pokračovalo, a to pod taktovkou čárových rozhodčích Machače a Řezníčka. V 9. min. pláchl domácí obraně kapitán Weiss a poslal hosty překvapivě do vedení – 0:1. V úvodu 12. min. fauloval jičínský Abel a za protesty obdržel ještě desetiminutový trest. O minutu později Pánek po nahrávce Stehna vyrovnal na 1:1. Na konci 16. min. napálil Verner spojnici tyče a břevna jičínské branky. V čase 16:16 Stehno přesně tečoval ránu Hracha a domácí vedli 2:1. V čase 18:00 byl vyloučen domácí Macháň a O. Mizera několik vteřin před první sirénou srovnal na třetinových 2:2. „V první třetině se nám nedařilo. Nefungovala nám kombinace, dělali jsme chyby v defenzivě, takže jsme nabídli soupeři šance a ten je využil," vrací se k úvodnímu dějství náchodský trenér Ludvík Berger.

Ve druhé třetině spustili domácí brankový uragán. Vše začal v půli 24. min. Šejnoha – 3:2. Na konci 27. min. se parádně trefil po samostatné akci Hrach (4:2) a ve 29. min. se gólově prosadil Macháň – 5:2. O minutu déle hostující bek trefil při rozehrávce brusle Ježka, od něj se puk odrazil přesně na hůl Stehna, který vymetl pavouky z pravé šibenice – 6:2. V polovině zápasu přidal sedmou trefu Náchoda Leeder a bylo po zápase. Na dvou-třetinových 8:2 upravil v začínající 34. min. Hendrich. „Ve druhé třetině přišel zlom a nebylo to jen tím, že jsme dali nějaké góly, ale začali jsme hrát trochu jinak a od nějaké desáté minuty druhé třetiny už to bylo zcela v naší režii," zmiňuje klíčové momenty zápasu trenér Berger.

Do třetího dějství náchodský trenér nahradil zkušeného Ježka mladíkem Karáskem a zápas se prakticky už jen dohrával. V 51. min. byl vyloučen Pánek, kterého poslal předčasně zpět do hry Moucha – 8:3. Na konečných 9:3 stanovil skóre domácí Macháň.
Náchod dnes od 18 hodin dohrává odložené utkání 22. kola v Novém Bydžově. Na jeho vítězství v základní části ale už vliv mít nebude, stejně tak jako nedělní závěrečné kolo.

Sestava Náchoda: Luňák – Hendrich, Verner, Hrach, Pánek, Plíhal, Javůrek – Šejnoha, Janoušek, Macháň – Ježek (40. Karásek), Kodym, Stehno – Leeder, Škoda, Zeman.

Stadion Nový Bydžov – HC Jaroměř 3:4 (1:2, 1:1, 1:2). V případě náchodského neúspěchu by ještě Jaroměř mohla pomýšlet na vítězství v základní části, k tomu ale nutně potřebovala naplno bodovat na ledě třetího Nového Bydžova. Také on měl o motivaci postaráno, protože pokud by doma Jaroměř přehrál, přiblížil by se jejímu druhému místu a jistotě účasti v semifinále play off.

A byl to právě Bydžov, který hned po 40 vteřinách zastavuje časomíru úvodní brankou. Zkušený mazák Kubišta využil Kociánovo nešťastné podklouznutí v rohu kluziště, vybruslil s kotoučem před první tyč a po rychlé kličce zametl kotouč do branky – 1:0. Svěřenci jaroměřského trenéra Biegla však rychle našli odpověď a na konci 5. min. Kotrč našel pasem ve středním pásmu Petra a jeho bomba na vzdálenější tyč znamenala vyrovnáni – 1:1. V polovině prvního dějství přečkali hosté oslabení při vyloučení Kociána a v poslední minutě první části sami udeřili. Hrabica obdobně jako Kubišta využil zaváhání domácích v rohu jejich obranného pásma, vybruslil před první tyč a po rychlé forhendové kličce zasunul kotouč mezi nohy – 1:2.

Jak se Jaroměři nepovedl vstup do první části, tak se jí nepovedl ani vstup do té druhé. Už po necelých dvou minutách byl za faul loktem vyloučen jaroměřský Pekárek a po necelé minutě už mohl jít se sklopenou hlavou zpět na led. Nedůsledné vyhození puku z obranného pásma zachytil Mádle a jeho následnou střelu po ledě tečoval mezi nohy Navrátila Udržal – 2:2. Jaroměři sice ve středu nevycházely vstupy do třetin, jejich závěry ale zvládali hosté výborně. V končící 39. min. totiž vrací Jaroměři jednobrankové vedení Pekárek. Ten při hře čtyř proti čtyřem obešel beka a přitom se dostal až za brankovou čáru. Gólman se přesouval na brankovišti v domnění, že bude bránu objíždět, ale Pekárek lišácky zasunul černý nesmysl za brankovou čáru ještě u bližší tyče – 2:3.

Vstup do třetího dějství už si hosté pohlídali, byť museli přečkat zbytečné vyloučení Petra. O chvíli později si zahrála přesilovku i Jaroměř, ale ani ona své vedení nepojistila. Minutu a vteřinu před koncem třetí třetiny dává hostům jistotu Hamáček. Ten využil pasu od Hrabici, domácí ve snaze udržet útočné pásmo propadli, křižující bek Hamáčka už nedobruslil a střelec mířil mezi nohy přesně – 2:4. Poslední slovo ale měli domácí. Posledních třicet sekund utkání hráli domácí ještě přesilovku a ve snaze o rychlý přístup k hráčům nechali hosté z Jaroměře před brankovištěm volného Udržala, který už jen korigoval čtyři sekundy před třetí sirénou na konečných 3:4.

Pavel Biegl, trenér Jaroměře: „Zápas měl parametry vyšší soutěže. Rozhodně bylo na co se dívat, a to z obou stran. Byl to přímý souboj o druhé místo a jsem rád, že jsme ho zvládli. Každý takový zápas nám posílí sebevědomí. Nemusíme hrát čtvrtfinále, a semifinále budeme zahajovat doma, to se počítá. Na poslední zápas základní části bych rád pozval diváky do ochozů, ti kluci si za předváděnou hru zaslouží důstojnější kulisu."

TJ Spartak Nové Město nad Metují – HC Dvůr Králové nad Labem 3:2 (1:1, 0:1, 2:0). Důležité utkání s neoblíbeným soupeřem začali domácí Spartakovci špatně a už po 21 vteřinách inkasovali z hole Zmítka. V polovině 14. min. si trochu vjeli do vlasů domácí Franců a hostující Klust, horké hlavy jim hlavní rozhodčí pomohl zchladit na trestné lavici. Domácím se podařilo srovnat stav v končící 18. min., kdy se prosazuje Jurča.

V úvodu druhého dějství domácí promarnili přesilovou hru, to hosté Mlatečkovým vyloučením nepohrdli. Po 44 vteřinách ho vrací zpět do hry přesilovkovou trefou Petráš – 1:2. Krátce před koncem druhé třetiny si vyměnili názory domácí Jurča s hostujícím Komárkem a i v tomto případě jim pomohl zchladit horké hlavy menším trestem hlavní rozhodčí.

Do třetího dějství tak vstupovali Spartakovci s jednobrankovým mankem a pokud chtěli pomýšlet na vyřazovací boje, potřebovali nutně zápas otočit. Dvůr však dobře bránil a dlouho si své vedení držel. Až v polovině třetího dějství se nechal vyloučit hostující Laš a po jedenácti vteřinách už byl zásluhou přesné střely Mlatečka zpátky – 2:2. Vzápětí se však nechal vyloučit domácí Jurča, Spartak ale oslabení přečkal bez úhony. Jurča dostal ve třetí části ještě jeden trest, a to v začínající 57. min, ale i toto jeho vyloučení domácí přečkali. Když už se všichni připravovali na prodloužení, tak 36 vteřin před třetí sirénou rozhoduje zápas Dudadík – 3:2.

Josef Bahník, trenér N. Města: „Hosté přijeli s tím, že jsou jistými účastníky baráže, i proto hráli uvolněně a dobře. Ještě do většího stresu jsme se dostali už po dvaceti vteřinách, kdy jsme inkasovali. Zbytek první třetiny jsme ale byli lepší, jenže jsme nedokázali využívat šance. Ve druhé třetině se hra vyrovnala a Dvůr se po trochu náhodné přesilovkové střele ujal opět vedení. Ve třetí třetině jsme to ale urvali bojovností a vůlí."

Sestava N. Města: Bernart – Daňo, Suk, Mlateček, Souček – Exner, Glos, Polák – Dudadík, Ma. Franců, Jurča – Šeda, Zelinger. (jk, pb, mr)