Krajská liga nabídla okresní derby, v němž Náchod vyhrál v Jaroměři těsně 5:4, a také možná trochu překvapivou výhru Nového Města nad Metují v Nové Pace. V Krajské soutěži se dařilo Hronovu, který přehrál Lanškroun.

KRAJSKÁ LIGA

HC Jaroměř – HC Náchod 4:5 (0:3, 1:1, 3:1). Celé derby se neslo v duchu Movemberu, kníračů na ledě i v hledišti.

Zastupující hostující trenér Špetla měl oproti neděli k dispozici Šejnohu, ale postrádal Plíhala. Domácí postrádali gólmanskou jedničku Navrátila, dále pak Ježíka a Kukala.

První třetina se hrála pod taktovkou Náchoda, což se projevilo ve skóre. V polovině 11. min. našel Pánek našlápnutého Hradeckého a bylo to 0:1. V úvodu 18. min. zatopila domácím třetí formace Náchoda, když se kotouč od kapitána Škody dostal přes Zemana až k Vlčkovi, a ten zvyšoval na 0:2. Hned o minutu později se trefil přesně z levého křídla Janoušek a Náchod odcházel do šaten po první části spokojeněji – 0:3.

Druhá třetina už tak úrodná nebyla, na 0:4 utíkají hosté ve 34. min., kdy Škodovu ránu doráží Zeman. Domácí se poprvé gólově prosadili ve 36. min., kdy snižuje na 1:4 Krause.

Před třetí třetinou se zdálo, že si hosté v poklidu dokráčejí pro tři body, ale stačilo několik náchodských trestů a bylo zaděláno na drama. Ve 43. min. byl vyloučen hostující Janoušek a po půl minutě se o jeho návrat postaral skvěle provedeným blafákem mladík Kocián – 2:4. Náchod však přispěchal s gólovou odpovědí ve 45. min., kdy se Zeman trefil po akci Škody s Vlčkem – 2:5. V samém konci 52. min. byl vyloučen za vyhozený kotouč z obranného pásma Hrach a po necelé minutě si k němu přisedl i spoluhráč Šejnoha. Domácí dvojnásobnou početní převahou nepohrdli a Petr na brankovišti snižuje na 3:5. O minutu později čároví sudí pustili zakázané uvolnění a domácí Hamáček snižuje na rozdíl jediné trefy – 4:5. V samém závěru domácí ještě zkusili hru bez brankáře, kýženého vyrovnání se ale už nedočkali.

Sestavy – Jaroměř: Vacek – Koblížek, Merkl, Kotrč, Bujňák, Dostál, Vaněk, Růta – Podzimek, Kocián, Hamáček – Křepinský, Hrabica, Petr – Krause, Karel, Vejman. Náchod: Luňák – Hendrich, Verner, Hrach, Pánek – Šejnoha, Janoušek, Hradecký – Ježek, Kodym, Macháň – Vlček, Škoda, Zeman.

BK Nová Paka – TJ Spartak Nové Město nad Metují 2:3 (1:2, 0:0, 1:1). Na týden staré zázračné vítězství s Náchodem mohou v Nové Pace zapomenout, neboť ve středu doma podlehli Novému Městu.

Hosté zahájili utkání aktivněji a postupně stále častěji prověřovali domácího brankáře Ašenbrennera. Do vedení se ale přesto dostali domácí, když Vondrlík po šanci Kollmana dokončil závar střelou bekhendem nad Bernartovo rameno – 1:0. V polovině třetiny, po obléhání domácí branky, prostřelil vše ranou od modré Daňo a srovnal na 1:1. Čtyři minuty před koncem se dostal kotouč u brankoviště k nekrytému Polákovi, který nezaváhal a poslal hosty do vedení – 1:2.

Druhá třetina se nesla ve znamení velkého počtu vyloučených. Domácí byli dvakrát ve třech, Nové Město to ale potrestat nedokázalo. Přestože domácí za prostřední část nasbírali čtrnáct trestů a hosté deset, skóre se neměnilo.

Domácí šli do poslední třetiny s výraznou touhou po otočení nepříznivého stavu, zastavilo je však vyloučení a branka hostujícího Poláka – 1:3. Deset minut před koncem byli domácí citelně oslabeni osobními tresty Ersepky a Zvolenského. Šest minut před koncem vykřesal pro Novou Paku naději Horyna, který propasíroval kotouč zpoza branky za Bernartova záda. V závěrečných minutách Nové Město pozorně bránilo a nepouštělo Novou Paku do výrazných šancí. Domácí to dokonce dvakrát zkoušeli i bez brankáře, těsnou porážku ale už neodvrátili.

Josef Bahník, trenér Nového Města nad Metují: „Z utkání jsem měl obavu, protože máme trochu marodku, a navíc tam Náchod dostal před týdnem devítku. O to je to naše vítězství cennější a musím pochválit všechny hráče, protože to byl od všech výborný výkon. Celý zápas jsme dobře bruslili a tím eliminovali soupeřovu sílu a prakticky ho do ničeho nepustili. Za stavu 1:3 domácí přitvrdili, což bohužel odnesli naši dva hráči zraněním kolene, a to je v naší situaci hodně nepříjemné."

Sestava Nové Města nad Metují: Bernart – Daňo, Suk, Mlateček, Souček – Ma. Franců, Kratochvíla, Polák – Malinský, Gančarčík, Zelinger – Dudadík, Mi. Franců, Rojšl.

KRAJSKÁ SOUTĚŽ

Project Sport Hronov – TJ Lanškroun 7:4 (1:2, 2:1, 4:1). Domácí vstoupili do zápasu s neznámým soupeřem z Lanškrouna výborně. Časomíra ukrojila z utkání jen minutu a 42 vteřin, když ji úvodní trefou zastavil David Valášek – 1:0. „Přes drobný úvodní tlak hostí se brzy ujímáme vedení a zápas se tedy vyvíjel k naší naprosté spokojenosti. Z nepochopitelných důvodů jsme ale pak hráli v první třetině ustrašeně a nesebevědomě," vrací se k úvodní části domácí trenér Stanislav Sádovský. Naráží totiž na skutečnost, že ještě do konce první třetiny dovolili jeho svěřenci Lanškrounu stav otočit. Vyrovnávací trefa hostů přišla patnáct vteřin před vypršením desáté minuty a vedoucí gól Lanškrouna dokonce přichází jedenáct vteřin před první sirénou – 1:2. „Hosté se dostávali do šancí hlavně individuálními schopnostmi několika jedinců a za to, že nevedli po první třetině výraznějším rozdílem, můžeme děkovat hlavně brankáři Wittvarovi," chválí svého gólmana trenér Sádovský.

Do druhé třetiny nastoupili domácí s některými změnami v sestavě a jejich hra šla kvalitativně nahoru, byť v obranné fázi to ještě skřípalo. I kvůli tomu přistoupil hronovský trenér ke stažení obranných dvojic na dvě. Vyrovnávací trefu si domácí schovali už na 24. min., kdy brankový účet srovnává na 2:2 Pohl. Nerozhodný stav ale vydržel jen necelou minutu a půl, neboť Lanškroun posílá opět do vedení svou druhou trefou Šrámek – 2:3. Domácí Valtar ale ve 37. min. rozhodl o tom, že se po dvou třetinách odcházelo do šaten za stavu 3:3.
Vstup do závěrečné části lépe vyšel hostům, kteří jdou ve 44. min. opět do vedení – 3:4. Rozhodující úder si domácí hokejisté schovali na 47. a 48. minutu, kdy se během minuty a půl postupně prosadili Verner, Hudeček a Bohuněk – 6:4. Poslední gól zápasu padl půl minuty před koncem z hole domácího Hudečka – 7:4. „Když se nám ve třetí třetině podařilo proměňovat šance, bylo zřejmé, že hosté, kteří přijeli jen se dvěma pětkami, již zvrat v utkání nepřivodí," byl si téměř jistý hronovský lodivod.

On i celý tým má však další téma k přemýšlení, a tím je jak efektivně bránit fyzicky zdatné a bruslařsky obratné individuality, jimiž někteří soupeři disponují. „Pozitivní zmínku je nutno učinit o několika faktorech. Za prvé o jistém výkonu Wittvara v brance, zadruhé o bodovém přínosu Davida Valáška, zatřetí o bojovnosti a týmovém přístupu hráčů a v neposlední řadě o výborném publiku, které podrželo PSH i ve fázi utkání, kdy se hráčům nedařilo," uzavřel bilancování zápasu trenér Sádovský.

Sestava Hronova: Wittvar – Bohuněk, Štelzig, Zeman, T. Valášek, Pohl, Boroš – Valtar, Verner, D. Valášek – Hudeček, Foglar, Pinkava (21. Kozák) – Kubeček, Ansorge, Bašta. (jk, mr, dop)