Náchodu se totiž ve středu podařilo vyrovnat finálovou sérii na 2:2, takže o držiteli hokejového krajského titulu rozhodne až páté utkání, které je na programu ve středu 23. března od 18 hodin ve Dvoře Králové nad Labem.

„Přiznávám, že jsem si myslel, že prohrajeme," vyřkl po utkání trochu překvapivě domácí manažer Ludvík Berger a vzápětí vysvětlil, proč. „Nás bohužel dohonila chřipková epidemie. Čtyři hráči hráli s horečkou, ale na jejich hře to nebylo vůbec znát. Smekám před mančaftem, který mám," dodal hrdě manažer HC Náchod.

Misky vah čtvrtého finále definitivně zhoupl na stranu Náchoda největší bojovník na ledě, domácí Vondřejc, který sedm minut před koncem vsítil vítězný gól a pečeť na vítězství dal tentýž hráč minutu před vypršením řádné hrací doby. „Jestli bych měl někoho vyzdvihnout, tak Vlastu Vondřejce, který hrál nadstandardně dobře," pochválil svého bojovníka Ludvík Berger.

Do čtvrtého finálového utkání, jež symbolicky zahájil úvodním vhazováním náchodský starosta Jan Birke, vstoupila obě mužstva trochu vlažněji. Na hostech se možná trochu projevil náročný program posledních dní a domácím také chvíli trvalo, než se po týdenní zápasové pauze dostali do správné provozní teploty.

Na první gól se přesto nečekalo zase tak dlouho. V končící 4. min. si vjel do mlýnice před dvorskou branku Kodym a jeho lehké bekhendové nahození skončilo k překvapení všech za zády nejistého Škopa – 1:0. Z vedení se však obhájce krajského titulu radoval jen tři minuty. Domácí zbytečně na útočné modré čáře ztratili puk, toho se chopil šikula Fořt, vlétl do náchodského pásma, nic nevymýšlel a golfákem napálil puk na branku. A jeho dělovku zastavila až síť za zády Mertlíka – 1:1. Na začátku poslední minuty první třetiny hosté zcela pozapomněli na své modré na Stehna, ten se třemi rychlými tempy dostal z dosahu dvorských beků a rychlým švihem procedil puk přes Škopovu výstroj do sítě – 2:1.Odpověď Dvora však byla tentokrát ještě rychlejší než v prvním případě. Domácí si trestuhodně špatně rozebrali hráče ve středním pásmu, hosté vlétli do náchodské třetiny, přišla přihrávka na střed odkud Polák milimetrovou střelou, která se ještě otřela o brankovou konstrukci, srovnal na třetinových 2:2.

V úvodu druhého dějství mohli domácí zápas definitivně překlopit na svou stranu. Už po 20 sekundách zahodil tutovku Macháň a přesně po minutě se proti Škopovi neprosadil ani Valášek. V následující minutě měli domácí další dvě tutovky, které ale trestuhodně zahodili. Ve 28. min. si na druhé straně domácí gólman Mertlík poradil s výpadem mladého Ježka z levého rohu. V polovině zápasu domácí předvedli v pásmu Dvora lehce kostrbatou spolupráci, když puk putoval po hokejkách Kodyma a Macháně až k Zemanovi, který potřetí v utkání poslal Náchod do vedení – 3:2. Na konci 32. min. si Fořt podruhé na Mertlíka nepřišel, jeho rána z mezikruží skončila jen na plastronu domácího gólmana.

Do třetího dějství vlétli hosté jako uragán a domácí prakticky puky jen posouvali ze svého pásma. Domácí odolávali až do začínající 48. min., kdy si po pravém kruhu vybruslil do palebné pozice Ježek a přesnou přesilovkovou ranou švihem srovnává na 3:3. Až po inkasované brance se opět dostávají do hry také domácí a přichází chvíle hrdiny čtvrtého finále, Vondřejce. V 53. min. hrají domácí početní výhodu, Hrach od modré nahazuje puk na dvorskou branku a před gólmanem hlídkující Vondřejc tečuje puk mimo jeho dosah – 4:3. Pečeť na náchodské vítězství pak dává v začínající poslední minutě opět Vondřejc, který vytěžil ze skvělé individuální akce Kodyma, který si pohrál se třemi protihráči a naservíroval mu puk před branku – 5:3.

Ludvík Berger, manažer HC Náchod: „Myslím, že jsme vyhráli zcela zaslouženě. Druhá třetina byla jasně naše, měli jsme pět, možná sedm gólových šancí. Ve třetí třetině se to začalo lámat a nám začaly docházet síly. Strašně jsem se bál, že se bude opakovat situace ze Dvora, kde jsme měli ve třetí třetině obrovskou krizi. Tady nás potkala také, ale podržel nás Venca Mertlík, který dnes odchytal výborný zápas. Jestli bych měl někoho vyzdvihnout, tak Vlastu Vondřejce, který hrál nadstandardně dobře, ale hokej je týmová záležitost, takže smekám před celým mančaftem."