V přímém souboji o první místo nestačil novoměstský Spartak na domácí Vrchlabí, které se tak tři kola před koncem soutěže vyšvihlo do čela. Svou ofenzivní sílu ukázal v neděli také Hronov, který i díky pěti trefám Fišera zvítězil vysoko v Třebechovicích. Okresní derby bylo k vidění v Jaroměři, která přehrála Náchod.


HC Jaroměř - HC Náchod 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Z první části za debakl v Náchodě měla Jaroměř svému soupeři co oplácet. A hlavně ve hře je neustále třetí místo, na které mohou dosáhnout oba dva kolektivy hokejistů. Po zranění se vrátil do jaroměřské sestavy Kotrč.

Obě mužstva začala utkání bezkrevně, do gólové šance se dostal jako první Náchod ve 4. minutě. V 7. minutě hráli hosté první přesilovku, Novotného přestupek však nepotrestali. Zato v 10. minutě nedůsledné bránění vedlo k prvnímu gólu ve Svobodově síti. Hostující Petr dával na 0:1. Po rozehrání zapomněl na obranu i Náchod a po přihrávce Hamáčka srovnal na 1:1 Rudolfský. Ve 12. minutě zachránil od druhého gólu Jaroměř Svoboda s pomocí Jiráska. Vzápětí vybruslil z rohu kluziště Křepinský, Navrátil v náchodské brance si na jeho pokus počkal. Do konce třetiny ještě Svoboda hosty vychytal dvakrát, a tak se šlo do šaten za stavu 1:1.

Od počátku druhé třetiny se obě mužstva snažila o útočný hokej, vinou nepřesností neměli oba brankáři moc práce. Ve 34. minutě se dostala do vedení Jaroměř, a to díky precizní přihrávce, kterou zakončil střelou do sítě Ma. Svoboda 2:1. Domácí v tu chvíli hráli přesilovku. Hned po gólu dostal dvouminutový trest Mlateček a po něm z vlastního pásma trefil Ježík po bule až síť za brankou Navrátila, za což dostal dvě minuty za zdržování. Náchod měl minutu a půl přesilovku pět na tři, čehož využil na vyrovnání Petr 2:2. Jaroměř se nenechala vyrovnávacím gólem rozhodit a po ubránění přesilovky první útok za podpory Koblížka strhl opět vedení na svoji stranu 3:2.

Z kraje třetí třetiny se domácí dostali několikrát na dostřel branky Navrátila, vyzrál na něho až ve 47. minutě Hamáček šikovnou tečí střely Merkla 4:2. Poté si odseděl čtyři minuty na trestné lavici Jirásek, který si po prvním dvouminutovém trestu pobyl na ledě jen pár vteřin a dostal druhý. Oba jeho tresty spoluhráči ubránili. V 53. minutě navíc Hamáček zvýšil na 5:2. O chvíli později se už Náchodští radovali, v cestě puku do sítě se však objevila lapačka Svobody. Domácí tak už bez potíží dovedli zápas do vítězného konce.

Sestavy Jaroměř: R. Svoboda Koblížek, Merkl Mlateček, Růta Kotrč, Ježík Svoboda, Rudolfský, Hamáček Jirásek, Novotný, Karel M. Podzimek, Mach, Křepinský Dudadík. Náchod: Navrátil Chudý, Matys Pavlík, Dostál Dušánek, Vondřejc, Hudeček Verner, Šejnoha, Petr Leeder, Zeman, Špetla.


SK Třebechovice pod Orebem -HC Wikov Hronov 4:8 (1:4, 1:2, 2:2)

Ve 2. minutě propadla celá hronovská obrana, Rejzek uvolnil Dostálka a ten poslal domácí do vedení 1:0. Při vyloučení třebechovického Pišty sehráli Ochotníci tragickou přesilovku a vůbec se nedostali do třetiny domácích. V 5. minutě předložil Martin Franců zpoza branky lehoučký puk Šakarovovi a ten zavěsil pod víko 1:1. O minutu nato expresní přihrávky po trajektorii Ansorge Daňo skončily u Fišera a ten doklepával do prázdné klece 1:2. V 7. minutě hrál Hronov opět špatně další přesilovku, ujel jim Pišta, ale jeho blafák Svoboda vystihl. V pokračující přesilovce konečně Wikováci recept našli, když po kombinaci celé trojky Vítek, Martin Franců a Fišer z úhlu zavěsil posledně jmenovaný 1:3. V 11. minutě při hře čtyři na čtyři vyhovoval vylidněný led Hronovu, dlouhý pas Borůvky našel našlápnutého Šakarova a ten bezpečně proměnil na třetinových 1:4.

Hned v první minutě prostřední části ztratili hosté zbytečně za brankou puk a motýl Hlouška proklouzl Svobodovi kolem tyče do sítě 2:4. Obavy o výsledek zahnal Hronov o pár sekund později, Vítek na modré vydoloval puk, vyslal do brejku Fišera a ten mohl sbírat jako v Kanadě oslavné čepice na ledě po dovršení hattricku 2:5. Za pár sekund nato s chutí bojující Fišer ujel znovu a blafákem zvyšoval už na 2:6. Přesilovku Hronova domácí bez problémů přežili, ihned po návratu přišel těžký faul Marečka na hlavu Měsíčka, za který domácí borec vyfasoval 2+2 min., Mareček 2+10 minut a další dvě minuty obdrželi domácí za střídačku. Dlouhou přesilovku pět na tři Hronov nevyužil, výsledkem byla jen loženka Martina Franců, ale Petrů v brance domácích vystřelil svoji lapačku bleskurychle. Za moment nato ujel domácí Branda, ale nastřelil v brejku jen pravou tyč. Při hře o jednoho méně na obou stranách neproměnil loženku Šakarov, při vyloučení Štelziga ujel Branda, beton Svobody jeho gólovou střelu zastavil.

Nástup do třetí třetiny se odehrál za přesily Třebechovic, Dostálovu šanci Svoboda kryl, chytil i následný brejk Dostálka. Hronov povolil, sóloval a hrála se doslova „holomajzna“. Ve 45. minutě vykřesal jiskřičku naděje pro domácí Drašar, když po zmatcích v obraně hostí zblízka snížil na 3:6. Nezodpovědná hra Ochotníků přinášela další a další domácí šance, ale Svoboda byl v klidu a chytal dobře. Při vyloučení mladšího Franců ujel třebechovický rodák Fišer a zaznamenal svůj pátý gól 3:7. Neuplynulo ani deset sekund a ve stejném oslabení skóroval Hronov podruhé, to když Hubáček vysunul staršího Franců a ten blafákem na Petrů vyzrál 3:8. V polovině třetiny přišly domácí k brance jak slepý k houslím, když Svoboda si vyjel za branku pro lehký puk, ten se od výstupku v mantinelu odrazil před opuštěnou klec a Kosina asi jednodušší gól nikdy nedal 4:8. Závěr poznamenala jen rvačka a pár vyloučení, dohrávalo se jen z povinnosti.

Vlastislav Vondřejc, trenér Hronova: „Nepovedené utkání jsme rozhodli proměněnými brejky již v první třetině. Je těžké motivovat hráče v utkáních, ve kterých prakticky o nic nejde. Tato soutěž ztratila dávno svůj náboj.“

Sestava Hronova: Svoboda Borůvka, Štelzig Daňo, Fink Měsíček, John Šakarov, Hubáček, Ma. Franců Ansorge, Fišer, Vítek Rojšl, Kozák, Mi. Franců.


HC Stadion Vrchlabí -TJ Spartak Nové Město nad Metují 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)

Utkání rozhodli domácí prakticky už v samém úvodu celého zápasu. Do souboje o první místo v tabulce vlétlo Vrchlabí jak uragán a na začátku 3. minuty je poslal do vedení Oppelt. Stejný hráč navíc zvyšoval domácí vedení v 5. minutě po nahrávce Filipa 2:0. V dalších minutách se hosté nastěhovali do pásma Vrchlabí, ze svého tlaku však nic nevytěžili. Bylo to tedy opět Vrchlabí, kdo udeřil. Skvělá individuální akce Filipa, jenž objel vše, co mu stálo v cestě, a blafákem poslal puk za záda Bláhy 3:0. Ani za nepříznivého stavu se hosté nevzdávali, v poslední minutě první třetiny navíc dostali výhodu trestného střílení, které Praus proměnil 3:1.

V aktivní hře pokračovali hosté i zkraje druhé třetiny, ve 23. minutě zastavila jejich pokus až Bieglova tyč. Podobná situace se opakovala o čtyři minuty později, kdy domácí gólman vůbec netušil, kde se nachází puk. Vrchlabí však v neděli vyučovalo z efektivity. V polovině utkání zvyšoval na rozdíl tří branek Jakubec, když se puk po střele Zázvorky dostal za Bláhova záda a Jakubec ho jen doklepl do opuštěné branky 4:1.

Hosté z Nového Města nastoupili do poslední třetiny opět velmi aktivně, jenže byli to domácí, kdo opět mohl pohnout skórem. Hostující gólman sice neměl puk pod kontrolou, naštěstí pro Spartak ho ale zalehl a nedal vrchlabským útočníkům šanci doklepnout puk do brány. Za svou aktivitu byli hosté odměněni v 58. minutě. Praus se dostal k odraženému puku a z úhlu překonal Biegla. Na více ale už Novému Městu nezbyl čas, a tak po prohře přenechal první příčku domácím.

Jan Jeník, trenér Nového Města nad Metují: „Domácí začali s větším nasazením, které jim přineslo tříbrankové vedení. I přes naši snahu se nám otočit vývoj utkání nepodařilo a domácí si výsledek pohlídali. Touto prohrou opouštíme první místo v tabulce, které jsme držel třiadvacet kol.“

Sestava N. Města nad Metují: Bláha Jakl, Hejduk Burdych, Marša Plíhal, Šnejdr Ježek, Kodym, Praus Potuček, Janoušek, Vlček Stehno, Řehák, Dittrich. (jv, jk, mš, mr)