Hokejistům Jaroměře patří v konečném účtování nedávno skončeného ročníku Krajské ligy mužů třetí místo, na němž lze podle hrajícího předsedy oddílu Jiřího Hamáčka stavět pro další sezóny. „Třetí místo je pěkným umístěním, které je pozitivním oceněním snahy celého týmu," říká spokojeně Jiří Hamáček.

Začněme od konce. Jste s konečným třetím místem spokojeni, nebo jste pokukovali výše?
Před sezonou jsme věřili, že pokud se nám vyhnou loňské problémy se zraněními a absencemi, tak cíl, kterým bylo dostat se do play off, splníme. Chtěli jsme se pohybovat v tabulce co nejvýše. V play off jsme si po průběhu dlouhodobé soutěže věřili na finále. Konečné třetí místo je pěkným umístěním, které je pozitivním oceněním snahy celého týmu.

Ve vyřazovací části jste nejprve vyřadili Nový Bydžov, potom jste ale prohráli hladce 0:3 na zápasy s Náchodem…
Na tým Nového Bydžova jsme si věřili a nakonec také tuto sérii ukončili v nejkratším možném termínu, tedy 2:0 na zápasy. V prvním čtvrtfinále gólově explodovali Světlík s Krausem, ve druhém utkání se o góly postarala především první formace. Čtvrtfinále jsme zvládli dvěma suverénními týmovými výkony a těšili se na semifinále proti Náchodu.

To vám ale už tolik nevyšlo, proč?
Semifinále jsme začali na ledě Náchoda a první zápas byl velmi vyrovnaný. Byla to spíš taktická bitva, kdy o vítězi muselo rozhodnout až prodloužení. Ve druhém utkání na našem ledě jsme chtěli Náchodu porážku oplatit a opět se hrál divácky atraktivní hokej, při kterém se bojovalo o každý metr. Nakonec byl o gól opět šťastnější Náchod. Ve třetím utkání se odehrával podobný scénář jako v předešlých utkáních. Náchod výborně bránil a nám se nedařilo gólově prosadit. I toto utkání zvládl lépe Náchod a postoupil počtvrté za sebou do finále. Nás čekalo utkání o třetí místo.

Souhlasíte, že v souboji o třetí místo s Hronovem rozhodl váš širší kádr?
Asi ano. Hronov se především v prvním utkání snažil vzdorovat, dokud mu stačily fyzické síly. Nakonec se nám podařilo zlomit utkání až ve třetí třetině. Ve druhém utkání jsme již byli jasně lepším týmem a došli si pro pohár za třetí místo krajské hokejové ligy.

Když se za sezonou ohlédnete jako za celkem. Jste s ní spokojeni?
Základní část proběhla bez větších herních výkyvů, kdy kromě Dvora jsme s ostatními soupeři drželi vyrovnanou nebo kladnou bilanci. Téměř do posledního kola jsme hráli o druhou příčku zajištující přímý postup do semifinále. Nakonec na nás zbylo asi zasloužené pěkné třetí místo po základní části i celkově.

Zatímco kádr zůstal před letošní sezonou téměř neměnný, více problémů vám nadělal realizační tým. Jak se to všechno seběhlo?
Je pravda, že před sezónou jsme hráčský kádr z loňské sezóny upravili pouze kosmeticky. Nadále jsme se drželi naší vytyčené cesty a to, že stavíme co nejvíce na vlastních odchovancích. Věřili jsme, že tým má dostatečnou sílu na slušné umístění v KLM. To, co nám dalo zabrat nejvíce, bylo angažování nového trenéra. Po loňské sezóně jsme ukončili spolupráci s Pavlem Bieglem a už v dubnu jsme měli trenéra nového. Bohužel Jiří Slabý skončil z pracovních důvodů ještě dříve, než mohl vlastně začít. Pak jsme dlouho marně hledali. Až se nám v srpnu podařilo dohodnout s Janem Pokorným. Pro něho nebyl začátek vůbec jednoduchý. Nejenže přicházel do úplně neznámého prostředí, ale i díky trenérské pauze do neznámé soutěže.

Je něco, co vás zpětně na letošní sezóně mrzí?
Škraloupem celé sezóny jsou výkony rozhodčích. Jejich profesní kvality i osobní vystupování jsou kaňkou celé soutěže. Doufejme jen, že výkonný výbor si alespoň občas přečte komentáře utkání na webových stránkách týmu KLM, kdy není výjimkou, že výkony rozhodčích kritizují obě zúčastněné strany. Vyžádá si zpětně zprávy od delegátů jednotlivých utkání a vyhodnotí to ke zlepšení situace do další sezóny. Myslíme si, že v okamžiku, kdy kluby z vlastních zdrojů vyplácejí rozhodčí a ti opakovaně odvádí nedostatečné výkony, je načase řešit. To by mělo být prací výkonného výboru ČSLH Královéhradeckého kraje.

Na závěr pojďme od negativ k pozitivům. Na čem lze v Jaroměři stavět pro příští sezóny?
Vedení HC si třetí místo velmi cení a děkuje celému týmu za předváděné výkony. Uvnitř kabiny funguje správná vnitřní chemie, která má pozitivní efekt i na vystupování navenek. Děkujeme realizačnímu týmu za jeho bezproblémové fungování, i všem hráčům, kteří letos nastoupili. Přejeme všem hlavně pevné zdraví a v příští sezóně sportovní úspěchy. Obrovské poděkování patří všem, kteří nás v sezóně podporovali a třetí místo je doufejme pěkným oceněním, kterým se jim to celý tým snažil vrátit.

(mr, dop)