Posláním letošního bienále je, podobně jako bienále předcházejících, připomínat veřejnosti bohatou tradici textilnictví, oděvnictví a obuvnictví v českých zemích a na Slovensku a zejména představovat výsledky současné, moderní, invenční textilní, oděvní a obuvní tvorby vysokoškoláků z České a Slovenské republiky.

Bienále návštěvníkům poskytuje možnost porovnat, jak se ve vystavených pracích projevuje specializace, zaměření příslušného ateliéru. „Stejně tak jako na obsah" je podle dr. Šteiglové, která vyučuje na olomoucké Katedře výtvarné výchovy užitou a textilní tvorbu, u studentů „kladen důraz na vztah k materiálu a řemeslu. Je nanejvýš důležité, aby student sám v procesu vlastní tvorby a kontaktu s materiálem dospěl k autentickému osobnímu prožitku, vlastní smyslové zkušenosti, k objevování svých vnitřních pocitů."

Jak se mohou návštěvníci výstavy při prohlídce stovky prezentovaných prací a více než desítky jejich barevných reprodukcí přesvědčit, studenti využívají při tvorbě artefaktů nejenom tradiční techniky – tkaní, výšivku, šitou kresbu a aplikaci, ale i jejich kombinace nebo techniky autorské.

Vlastimil Havlík