Před Vánocemi bude na trhu kuchařský kalendář Vlasty Buriana pro rok 2008, řekl Daniel Meller, jehož společnost kulinářskou tiskovinu vydává pro jednu neziskovou společnost.
"V kalendáři se objeví tehdejší módní kuchyně, ale Vlasta Burian už tehdy, kdy se o kaloriích nemluvilo, preferoval hodně zeleniny a dával přednost jídlům bez omáček a knedlíků, aby si jako sportovec zachoval kondici a štíhlou linii. Jídla jsou proto i z dnešního pohledu zdravější," uvedl Meller.
Autorem receptů je Jaroslav Trejbal, který pro komika pracoval asi deset let až do roku 1945 jako osobní kuchař. Rozsáhlou praxi získal v pařížském hotelu Ritz, kde připravoval delikatesy z ryb pro významné osobnosti, krále, vévody a šejky. Burian jej "přetáhl" z věhlasného pražského lahůdkářství U Lipperta.
Podle kalendáře se na stole u Burianů objevovala například plněná roláda z kůzlátka na másle, jehněčí špíz prokládaný moravskou uzenou kýtou nebo lahodné palačinky dle naší babičky s tvarohem. Obědy mívaly až sedm chodů. "Jeho oblíbeným jídlem byla zvěřina a také měl velice rád koprovou omáčku od maminky. Trejbalovi vyčítal, že ji nikdy nezvládl jako ona," řekl Meller. Podle stránek pro gurmány serveru www.centrum.cz si Burian také zvláště oblíbil kuřecí prsíčka s milánskými nudlemi, takže jídlo bylo pojmenováno po něm.
Nástěnný kalendář formátu přibližně A4 bude mít 53 listů. Na přední straně bude pod všemi sedmi dny v týdnu a Burianovou fotografií z některého jeho filmu vyobrazen jeden pokrm. Receptura s návodem k přípravě s kalorickou hodnotou jídla bude vytištěna na rubu. Publikace má v první řadě sloužit jako propagační a dárkový předmět soukromých firem, které si na něj nechají vytisknout název společnosti, část výtisků se ale nejpozději v polovině listopadu objeví i ve volném prodeji.