Představí se jim model parní lokomotivy z roku 1928. Skutečné lokomotivy se vyráběly v letech 1921 a 1923 v počtu 40 kusů a byly prvními rychlíkovými lokomotivami pro Československé státní dráhy. Staly se základem pro domácí lokomotivní konstrukční školu. Z druhé série těchto lokomotiv se dochovaly ve sbírkách železničního muzea v Jaroměři dva stroje z roku 1923. „Lokomotivy byly dlouhou dobu deponovány v opravnách v Českých Velenicích. Až v listopadu minulého roku se přepravily do Jaroměře a staly se tak novinkami v expozici. Vzhledem k tomu, že skončily jako vytápěcí kotle, nejsou v současné době úplně reprezentativními exponáty," říká jednatel Společnosti železniční výtopna Jaroměř Bohuslav Škoda.

Stav lokomotiv ale jaroměřští odborníci na jejich opravy dokážou změnit. Jen to chce čas a finance. Právě na získání finančních prostředků na konzervaci a drobné opravy je pořádána sobotní akce. V areálu muzea vznikne malá železniční trať a na ní se bude prohánět model parní lokomotivy řady s vagonky, které budou vozit děti. Dobrovolné jízdné muzeum použije na opravu skutečné lokomotivy. Železniční muzeum bude otevřené od 9 do 16 hodin a při Dnech evropského kulturního dědictví nabídne také zvýhodněné vstupné ve výši 40 korun.

Na zámku v Ratibořicích zase chystají pro děti výtvarnou dílnu. „Bude na téma dědictví antiky. Děti si budou moci omalovávat a obkreslovat klasické antické motivy. Snad nám počasí dovolí, že se to bude dít v parku před zámkem," uvedl správce ratibořického zámku Ivan Češka. Výtvarná dílna bude zdarma od 10 do 15 hodin.

Návštěvníky do Ratibořic zítra láká i další kulturní akce. V Babiččině údolí se totiž otevře historický kuželník u Panského hostince. Opravila ho Místní akční skupina Mezi Úpou a Metují ve spolupráci s památkovým ústavem.

U kuželníku se uskuteční jarmark s místními produkty a několik koncertů a vystoupení folklorních souborů. Otevření kuželníku je součástí programu Roku Boženy Němcové, který připomíná 150. výročí úmrtí spisovatelky. „Od deseti hodin do odpoledne tam bude malá lidová veselice, aby se obnovený kuželník lidem představil," poznamenal správce Češka.

Podle něj Dny evropského kulturního dědictví přitáhnou do památky některé návštěvníky navíc. Lákají je právě akce, které se jindy nekonají. „Ale že by se enormně zvedla návštěvnost, to se říci nedá," dodal Ivan Češka.

Na Dny evropského dědictví se nachystal i náchodský zámek, který nabídne rozšířené prohlídky expozice „Na dvoře vévodském" spojenou s expozicí řádů, mincí, medailí, vyznamenání a šperků. Ta je běžně otevřena jenom o letních prázdninách.

„Určitě nám akce trochu zvýší počet návštěvníků. Už se na to těší a koukají, co každá památka připravuje," uvedla Lucie Prokopcová ze Státního zámku Náchod.

Na náchodském zámku současně s Dny evropského kulturního dědictví, které potrvají až do příštího víkendu, budou tuto sobotu i Kuronské slavnosti. „Zrovna nám to takhle vyšlo," dodala Prokopcová.

Další akce v rámci Dnů evropského dědictví budou příští víkend. Chystají se na ně třeba Nové Město nad Metují, Červený Kostelec či Česká Skalice. Všechna tři i při příležitosti Pernštejnského roku zpřístupní vybrané památky. Na mimořádné prohlídky památek se chystají třeba také v Jaroměři.