Po úspěšné diashow Duhová Afrika přichází za diváky do východních Čech další svědectví o dobrodružné cestě manželů Kateřiny a Miloše Motani: diashow Tajemství pouště. Nádherné fotografie pořídili během své cesty po americkém jihozápadě.

První dvě představení se ukuteční ještě tento měsíc: 22. března se mohou těšit diváci v úpickém kině Mír a o den později návštěvníci Jiráskova divadla v Hronově.

Vzpomínky

„Podivnou a naprosto pustou pouštní oblastí je málo známá bizarní krajina na severozápadě Nového Mexika zvaná Bisti Badlands,“ vzpomínají Kateřina a Miloš Motani na svoji cestu pouštěmi amerického jihozápadu. „Je to silně erodovaná krajina, kde rozlehlé nekonečné a vyprahlé pláně střídají povětrnostními vlivy zaoblené šedivě až hnědě zbarvené kopečky a svahy. Badlands znamená v doslovném překladu špatná zem, tedy zem neúrodná, z užitkového hlediska v podstatě k ničemu. Vrstvy jsou velmi měkké a náchylné k erozi, takže se tu nemůže žádná rostlina na dlouho uchytit.“

Tato oblast je pozůstatkem pravěkých rozsáhlých jezer, kdy se na jejich dně ukládaly postupně nánosy jílu smíchané se sopečným popelem. „Díky tomuto složení jsou podobné nánosy většinou popelavě šedivé. Někdy ale mohou mít badlands, podle druhu a množství příměsí, i jinou barvu,“ pokračují Kateřina a Miloš Motani.

„V Údolí smrti se nachází okrově zlaté vrstvy. V Arizoně, v Petrified Forest (Zkamenělém lese), jsou zase díky přítomnosti železa zbarveny nánosy dočervena. Ve státě Oregon jsme viděli badlands dokonce tak krásně barevné, že vypadaly, jakoby je někdo namaloval. V Jižní Dakotě leží mezi nekonečnými travnatými prériemi velmi rozsáhlá oblast šedě zbarvených badlands… Jílovité vrstvy jsou hodně měkké, a tak když v Bisti někdy zaprší, což nebývá moc často, odnese voda velké množství materiálu. Tyto oblasti jsou skutečnou pokladnicí pradávných dob. V rozlehlých jezerech se totiž spolu s nánosy zeminy ukládaly i ostatky pravěké vegetace a uhynulých živočichů.

Přímo v Bisti Badlands jsme poměrně často nacházeli zkamenělé pravěké stromy – třísky, špalky, ale i celé kmeny. Vedle zkamenělých rostlin se dají v usazeninách objevit i různé zajímavé mušličky nebo škeble. A při trošce štěstí i kousek opravdového dinosaura,“ lákají Kateřina a Miloš Motani na svoji diashow Tajemství pouště. (f)