Pětidenní maraton nabídl dvanáct inscenací, z toho polovinu sehrály soubory z náchodského okresu.

Podle porotců šlo letos kvalitativně o průměrnou přehlídku. Všechny předvedené inscenace převyšovalo drama Ucho souboru Triarius z České Třebové, které dostalo cenu za inscenaci a bylo doporučeno na národní přehlídku Divadelní Piknik Volyně.

Cenu za inscenaci rovněž obdržely příběhy Makaphovy dary souboru Symposion Třebechovice. Porota hru doporučila na národní přehlídku pro děti a mládež Popelka Rakovník.

V závěru přehlídky bylo uděleno 17 čestných uznání a čtrnáct cen. Ani divadelníci z Náchodska nepřišli zkrátka. Čestná uznání dostali Miroslav Houštěk a Miroslav Lelek z Hronova. Lucie Peterková získala cenu za herecký výkon. Čestná uznání patří i Marcele Labíkové, Evě Bergmannové a Monice Folcové z domácího souboru Na Tahu za kostýmy a herci Vlastu Klepáčkovi.

Stejným oceněním se může pyšnit Pavla Knápková ze souboru Maska Česká Skalice, Josef Horáček ze souboru Vrchlický Jaroměř, dále autoři kostýmů z Divadla Broumov a herci Ludmila Šmídová, Monika Jelínková a Vlaďka Rousková z Náchodské divadelní scény.

„V Červeném Kostelci se jednoznačně až na výjimky prokázalo, že se ve východních Čechách představuje divadlo, které používá postupy činohry tak, jak se začaly formovat v polovině 18. století. Domnívám, že jít divadelní cestou našich předků je náročné, i když to vypadá, že se pohybujeme na tradiční půdě,“ zhodnotil přehlídku předseda poroty Císař.

Velebný kmet Jan Císař

Právě on sehrál v závěru festivalu hlavní roli. Vzhledem k tomu, že oslavil osmdesátku, byl domácími divadelníky štědře obdarován.

Zajímavostí je, že jeho děda bydlel v budově současné červenokostelecké radnice.

Jan Císař, kterému se začalo říkat velebný kmet, byl proto obdarován obrazem s motivem tohoto domu.

Režisér Klepáček v této souvislosti přečetl žádost zdejšího soboru určenou starostovi Petru Mědílkovi, aby byl profesoru Císařovi před radnicí postaven pomník s dvěma tvářemi první kriticky přísnou a druhou přívětivou. Pod tím by měl být ve zlatě vyvedený nápis: Co božího Bohu a co je císařovo Císaři.

Pak se na překvapeného profesora vrhly divadelnice z domácího souboru, které zanechaly na jeho tváři četné stopy po namalovaných rtech.

Cena pro vděčného strávníka

Součástí vtipného epilogu přehlídky bylo udělení ještě jedné ceny. „Zde přítomná občerstvovací a napájecí stanice se rozhodla udělit cenu útěchy našemu nejvděčnějšímu strávníkovi, kterému se nám podařilo hrábnout nejhlouběji do jeho peněženky,“ uvedl režisér Klepáček. Obdarovaným byl režisér a herec Josef Jan Kopecký ze souboru Triarius Česká Třebová. Ten totiž za různé nápoje a rozmanité pochutiny během festivalu utratil úctyhodných 3856 korun. „Domnívám se, že o tuto cenu bude velký zájem i v dalších ročnících,“ uzavřela tajemnice poroty Mirka Císařová.

Hynek Šnajdar