Rádobydivadlo Klapý se řadí mezi významné amatérské soubory v naší zemi. Z opatrnosti se umělci na začátku kariéry nazvali Rádobydivadlem, ale podle počtu vystoupení na Jiráskově Hronově lze říci, že je to nejúspěšnější soubor v zemi.
Více informací na stránkách www.dobredivadlo.cz

Otázky pro ředitele Tomáše Langra

Koho a kdy napadlo založit organizaci Divadlo?
Sdružení jsem zakládal já a další dva členové z Hradce Králové. Založeno bylo v srpnu roku 2005. Ovšem divadelní činnost vykonáváme od roku 2003, kdy jsme začali hrát v Hradci Králové. Postupně jsme zakládali další divadla. Rok hrajeme v Havlovicích a to 4 hry do roka.


Co je hlavním cílem této neziskové organizace?

Snažíme se povznášet morálku českého národa a to tak, že zakládáme divadla na místech, kde se toho moc neděje a pak se staráme o udržení těchto divadel. Zajišťujeme kvalitní programy, peníze, propagaci, pečujeme o diváky i o umělce. Mým přáním je, aby byl vždy sál plný rozesmátých lidí.


Kde sháníte peníze na divadla?
Nejsilnějším finančním zdrojem jsou firmy - sponzoři. Na druhém místě jsou granty úřadů a na třetím vstupné. Na Havlovické divadlo z poloviny přispívá obec a druhou polovinu platí naše sdružení.


Takže vás úřady podporují.
Ministerstvo kultury ani Královéhradecký kraj nám peníze nedávají. Více nám finančně pomáhají obce, ve kterých hrajeme.


Kde všude hrajete?

V současnosti máme divadlo v Hradci Králové, Letohradě, v Havlovicích a v létě se hraje na hradě Potštejně. Od roku 2003 jsme uvítali v našich divadlech 11 000 diváků.


Kdo chodí na vaše pořady? Pozorujete, že by na vaše představení chodili stálí diváci?
Chodí k nám různí lidé od dvaceti do sedmdesáti let. Co se týká vzdělání, tak jsou to studenti, vysokoškoláci i dělníci. Nedá se říci, že by chodili stejní lidé. Řekl bych, že tak z poloviny jsou stálí diváci a ta druhá polovina jsou náhodní nebo nově příchozí. I stálí diváci se po čase mění podle toho, v jaké životní situaci se nacházejí, jestli chtějí chodit do společnosti nebo ne.


Jací jsou havlovičtí diváci?
Souborům se hraje dobře, protože lidé reagují nadšeně. Dlouhotrvající potlesky po představení svědčí o tom, že havlovický divák je pozorný a vděčný. Začali jsme hrát komedie a ukazuje se, že je to dobrá strategie. Vážnou hrou bychom si lidi na začátku odradili. Kdo se rozhodne hubnout, také nejede na Olympiádu, ale začíná úpravou jídelníčku a procházkami. První hru pro náročné diváky zahrajeme koncem roku 2009. Návštěvnost je v Kulturním domě přibližně sto lidí na pořad. Přijíždějí i z Úpice, kde je více divadelníků, avšak nemají stolovou úpravu v sále a takovou péči pořadatelů. Zvyknout lidi chodit do divadla na vsi, kde lidé hlavně sportují je dlouhodobý úkol. Díky starostovi panu Dvořáčkovi, který se opravdu stará, rozjíždíme i kulturní život obce. Vždyť je to oceněná Vesnice roku!


Jak se odlišujete od ostatních divadel?
Například v Havlovicích můžete během představení popíjet víno a občerstvovat se. V sále je stolová úprava a to také přispívá k větší spontánnosti a nijak to neruší. Naopak se vytváří jiskřivá atmosféra a hercům se dobře hraje. Nemáme vlastní divadelní soubor, ale zveme kvalitní umělce přímo z festivalu Jiráskův Hronov. Takže divák vidí, jak se hraje divadlo v Ostravě, Praze, Brně, Slavičíně nebo Klapý a přitom nemusí jezdit daleko. Od ostatních divadel se lišíme osobní péčí, občerstvením a stolovou úpravou. Stoly místo řad máme v Hradci Králové, Opočně a v Havlovicích. Obvykle diváky po příchodu překvapí, že je ředitel uvítá podáním ruky. Když známe lidi jménem, tak je oslovujeme: „Dobrý večer, pane Nováku, vítáme Vás v Havlovickém divadle“. Pomůžeme z kabátu, usadíme je na místo ke stolku. Na každém stole je zapálená svíčka, která vytváří domácí atmosféru. Diváci popíjejí třeba dvojku červeného a potom začne kulturní pořad. Dvě hodiny se smějí, občerstvují se a po skončení pořadu nikoho nevyháníme domů. Diváci mohou posedět s přáteli, sdělovat si dojmy nebo si dají slavnostní večeři. A teprve když se jim chce, až osvěží tělo i ducha, tak se zvednou a odcházejí. My jim vydáme kabát, vezmeme si od nich dotazník a rozloučíme se. Do dotazníků nám diváci píší své dojmy a e-mailové adresy. Máme vytvořený seznam stálých příznivců, které pak zveme na příští pořady. Před dalším představením jim posíláme pozvánky, ve kterých je zveme na nejbližší komedii nebo pohádku. Opět je uvítáme, opět se smějí jinému pořadu a znovu osvěží tělo i ducha. To je naše péče o diváky. Odlišujeme se také tím, že do našich divadel nepotřebujete sako a kravatu. Můžete přijít v pohodlném oděvu.


Myslíte si, že v moderní době zaplněné televizními programy, videofilmy a počítači osloví divadelní hry i mládež?
Poslání kulturních organizací je kvalitně hrát a předkládat tyto pořady mladým lidem jako alternativu pro jejich volný čas. Záleží už na nich, jestli přijdou nebo ne. Hrát pro pubertální mládež je velmi náročné a přiznávám, že této skupině mladých lidí se zvlášť nevěnujeme. Pokud nás ale osloví nějaká střední škola, tak můžeme nabídnout soubor Veselé skoky, který na posledním vystoupení zaujal každého.


Jaký nás čeká nejbližší pořad?
Srdečně zveme diváky do Havlovic na komedii Taneční hodiny pro pokročilé, kterou uvedeme v Kulturním domě v sobotu 17. ledna od 20 hodin. Veselohru podle Bohumila Hrabala zahraje soubor Rádobydivadlo Klapý. Kdy se měla kvalita divadelníků podle počtu vystoupení na prestižním festivale Jiráskův Hronov, pak bychom museli prohlásit tyto umělce za nejúspěšnější soubor v české zemi. Název Rádobydivadlosi dali ze skromnosti na začátku kariéry.


Budete hrát divadlo i v příštím roce?
V Havlovicích bychom chtěli hrát 4 pořady do roka. Je to podmíněnou finančním příspěvkem obce, protože můžeme zaplatit pouze polovinu nákladů. Pokud víte o dobrém sponzorovi, tak ho, prosím, pomocí stránek www.dobredivadlo.cz nasměrujte na mě. Diváci se mohou těšit na veselohru Taneční hodiny pro pokročilé, kterou zahrajeme v Havlovicích 17. ledna, potom 17. října uvidí divadelní hru Equus, která uspěla na loňském festivale a 21. listopadu uvedeme komedii Výborná kachna brněnského souboru Amadis.