Kino vzkřísila Dáma na kolejích

Občasné promítání filmů odstartoval muzikál „Dáma na kolejích“. Snímek za organizátorky promítání představila Eva Novotná: „Dáma na kolejích je dílem Vratislava Blažka a Ladislava Rychmana, kteří jsou například také autory muzikálu Starci na chmelu. V hlavní roli zde vystupuje Jiřina Bohdalová, které byla postava tamvajačky Marie a její svérázné reakce na manželovu nevěru šitá přímo na tělo.“

Vstupné a malé pohoštění na promítání bylo zdarma – a tak tomu bude i na příští projekce. Diváci si mohli dát kávu nebo vodu a ochutnat koláčky. „Chceme, aby se zde diváci cítili příjemně a opět příště přišli. Další veřejné promítání plánujeme na neděli 27. března a 10. dubna. Následující produkce jsou naplánovány na měsíce září, říjen a listopad,“ prozradila za pořadatelky Eva Novotná.

O příštím tématu promítaného filmu mohli rozhodnout právě diváci, kteří na nedělní promítání přišli. Při příchodu totiž obdrželi lístečky ve třech barvách: bílá značila krimi, oranžová komedii a zelená romantiku. Takto barevně odlišené lístečky pak diváci mohli podle svého vkusu vložit do příslušného košíku. Na promítání „Dámy na kolejích“ dorazilo celkem 97 diváků. Někteří z nich by si přáli vidět kombinaci žánrů, takže v konečném součtu výběru pro příští promítání zvítězila se 72 hlasy komedie, romantika měla 51 hlasů a krimi 13 hlasů. Název příštího titulu bude s předstihem zveřejněn.
Úvodníky ze života Broumovska

Ještě před samotným promítáním hlavního snímku večera byl na plátno promítnut „předkrm“: film z dílny broumovských gymnazistů, kteří se s kamerou v ruce zapojují do projektu Digináves.

„Jistě pamatujete na doby, kdy v kinech před hlavním filmem byly promítány týdeníky. Nechceme se k nim vracet, ale chceme dát prostor skupině mladých lidí, studentů, kteří mapují kulturně společenský a sportovní život u nás v Broumově. Studenty jsme oslovili a jejich práce budeme zařazovat jako ,Úvodník, ze života Broumova a Broumováků’ před hlavním filmem,“ zmínila Eva Novotná.

Při prvním promítání byla jako úvodník puštěna krátká reportáž k vítězství a předání trofeje Broumovu - Městu Stromů.

Projekt Digináves funguje v Broumově pět let a jejími průkopníky byli Lucie Vyčichlová, Tomáš Vlček a Jiří Holman. Po jejich odchodu z broumovského gymnázia se o největší rozvoj postaral Tomáš Weissar, Jakub Chvíla, Marek Lichter, Zuzana Svobodová a postupně i Tereza Nosková.

„Já spolupracuji se spolehlivou a nadanou Pavlou Hajpišlovou,“ uvedla Eva Novotná, a dodala, že současný tým má na účtu kolem 50 reportáží.

„Celkem Digináves za svoji existenci natočila k dnešnímu dni 79 reportáží. Takže se máme na co těšit,“ uzavřela předmluvu k prvnímu promítání za MY 2011 a ČSŽ Broumov Eva Novotná. ⋌(řez)