Na festival nejvíc chodí lidé, kteří se zajímají o dění ve světě, o lidská práva. „Možná bude pro mnohé překvapením, že to jsou často vzdělané ženy středního věku," říká polická organizátorka Jednoho světa Michaela Plchová. „Ale to neznamená, že by do hlediště nechodili i studenti nebo babičky," dodává.

SVĚT NA SÍTI PŘIBLÍŽÍ SNÍMEK DĚTI ONLINE

Snad právě proto šestý ročník zahájí téma, které je už tak trochu mimo zralejší obzory. „Vy snad chápete, proč se všichni teenageři chtějí stát youtubery, streamovat, pařit gamesky a neustále se pohybovat ve virtuálním prostoru, když venku je tak krásně? My ne, a proto doufáme, že nám to vysvětlí snímek Děti online. Připravujeme i debatu s lidmi, kteří tomu rozumí," prozrazuje Michaela Plchová, kterou těší, že počet diváků stále stoupá. „Vloni jsme zaznamenali velkou návštěvnost i v časech, kdy to ani nečekáme, a třeba v neděli v deset hodin přijde 80 diváků. Ten zájem se pořád zvětšuje," těší ji.

Zdroj: Youtube

„SPRAVEDLNOST" POHLEDEM TĚCH ZLÝCH

Festival pomůže divákovi porozumět druhým stranám různých konfliktů, těm, kteří jsou v médiích označováni jako ti zlí. V tomto směru přinášejí unikátní pohled dokumenty Dugma: Spoušť a Vyrob si svůj stát první o sebevražedných útočnících v Sýrii, druhý o donbaských povstalcích.

„Těch věcí, kterým bychom rádi více rozuměli, je vlastně víc… Proč je pro Inuity normální zabíjet tuleně (Tichý hněv Inuitů), či v Kyrgyzstánu unášet nevěsty (Hon na nevěstu), proč v mnoha zemích posiluje ultrapravice. Jeden z hlavních promítacích časů pořadatelé věnovali vzestupu Zlatého úsvitu v Řecku. Jsou ale snímky, kterým rozumíme dobře a jež nás okouzlily svou křehkostí, citlivostí a krásou třeba Blanche nebude sedět v koutě, snímek o charismatickém tanečníkovi, který pracuje se starými lidmi s Alzheimerovou chorobou," prozrazuje Michaela Plchová.