Jak uvedla Lydia Baštecká, ředitelka archivu, z depozitáře byly vybrány nejzajímavější – jak obsahem, tak i významem – kroniky a pamětní knihy, z nichž pracovníci archivu vytvořili výstavu pro veřejnost.

„Věříme, že tento druh dokumentů, těšící se všeobecné oblibě a velmi často v archivu vyhledávaný, návštěvníky zaujme,“ uvedla ještě před konáním výstavy ředitelka.

Desítky lidí všech věkových kategorií, jež včera do archivu zavítaly a se zájmem si zalistovaly v historických knihách či vyslechly zasvěcený výklad archivářů, kteří navíc zodpovídali dotazy, byly důkazem toho, že zájem o minulost a touha po vědění dosud nevymřely.

Pracovníci archivu připravili k Mezinárodnímu dnu archivů výstavu kronik a pamětních knih.
Kdo chtěl, mohl si ve starých listinách zalistovat. Samozřejmě v rukavičkách. „Pot je agresivní, proto máme pro všechny připravené bílé rukavičky,“ informovali hned po příchodu návštěvníky pracovníci archivu.

Zdaleka ne poprvé, a určitě ani ne naposledy, se do archivu vydal Josef Švorc, kronikář obce Jestřebí. Jak se svěřil, archivy navštěvuje často, jelikož dává dohromady vlastní rodokmen a rovněž rodokmeny své rodiny. „Ukrutně mě to baví. Před pěti lety jsem se kvůli tomu dokonce naučil na počítači, vše si tam ukládám. Manželka mi za to nadává,“ prozradil se smíchem téměř 82letý pán.

Dne otevřených dveří využili také školáci z 5.A třídy ZŠ Komenského v Náchodě. Pracovníci archivu jim přiblížili svou práci, vysvětlili, jak vlastně takový archiv funguje. Žáci se dozvěděli, že v archivu jsou uloženy i vysvědčení rodičů, prarodičů, praprarodičů… „Jednou tu budou i vaše známky,“ sdělili archiváři dětem.