Návštěvníci se mají opět na co těšit. Jak prostředí kostela sv. Máří Magdalény v Božanově, tak komorní hudba v podání špičkových interpretů jistě opět připraví magický sobotní letní večer. Posluchačům v Božanově přednese trio skladby J Sibelia, E. Griega a B. Smetany.

„Dvořákovo trio spojuje tři mladé hudebníky, klavíristu Ivo Kahánka, houslistu Jana Fišera a violoncellistu Tomáše Jamníka, kteří patří k interpretační špičce ve svých oborech. Pod původním názvem Trio Concertino začal soubor působit v současném složení už v roce 2004, v témže roce také přišel první úspěch souboru v podobě vítězství na 9. ročníku Interpretační soutěže Nadace Bohuslava Martinů," uvádí Markéta Hlavicová za organizátory festivalu. 

V roce 2007 pak soubor obdržel Cenu Českého spolku pro komorní hudbu.
Dvořákovo trio vystupuje pravidelně na zahraničních pódiích.V uplynulé sezóně absolvoval soubor turné po Německu a Lucembursku, vystoupení v rámci řady odpoledních koncertů v Berlínské filharmonii, kritikou oceněné provedení Beethovenova Trojkoncertu za doprovodu orchestru PKF – Prague Philharmonia v pražském Rudolfinu či koncert na festivalu Concentus Moraviae.

„V nadcházející sezóně čeká Dvořákovo trio recitál v cyklu Spolku pro komorní hudbu při České filharmonii ve Dvořákově síni Rudolfina, účinkování s Komorní filharmonií Pardubice či vystoupení na prestižním festivalu Dresdner Musikfestspiele," uvádí Markéta Hlavicová.

A jaký byl koncert, který se uskutečnil uplynulou sobotu? Ten patřil Stamicovu kvartetu a jeho hostu, norskému Engegård Quartet. Koncert přilákal téměř čtyři stovky lidí, kteří po půldruhé hodině vycházeli z kostela sv. Jakuba Většího v Ruprechticích okouzleni výkonem dvou renomovaných evropských souborů.

„Byl to úžasný zážitek," svěřila se paní Miroslava, která na Broumovsko přicestovala z Brna. „Na zdejším festivalu jsme poprvé, ale úplně nás uchvátila jeho atmosféra," dodala.

Tu ocenili také členové norského Engegård Quartet: „Hrát v tak krásném kostele osvíceném podvečerním sluncem bylo kouzelné. Navíc je zde skvělá akustika. Chceme poděkovat našim kolegům ze Stamicova kvarteta, organizátorům festivalu a publiku za nezapomenutelný koncertní zážitek."
První houslista a vedoucí souboru Arvid Engegård je hudebním ředitelem komorního festivalu na Lofotských ostrovech, který je charakteristický svou intimitou a přírodními kulisami, podobně jako ten broumovský. Jak by je tedy on sám porovnal? „Koncerty na Lofotech se konají v menších dřevěných kostelích. Jejich akustika se tak s tou, kterou nabízejí místní kamenné kostely, nedá vůbec srovnávat," ocenil Arvid Engegård zvuk a atmosféru unikátních barokních staveb z dílny Dientzenhoferů.

Právě na jejich péči je věnován výtěžek z dobrovolného vstupného na koncerty festivalu Za poklady Broumovska, publikum pátého koncertu přispělo částkou 21 883 korun.

Desátý ročník festivalu již do kostelů na Broumovsku přilákal 2 094 lidí, kteří zatím na dobrovolném vstupném přispěli na péči o tyto unikátní sakrální památky částkou 137 693 korun. „To je po pěti koncertech téměř stejná částka, jako byl celkový výtěžek z dobrovolného vstupného za deset festivalových koncertů šestého ročníku v roce 2011," dodala Markéta Hlavicová.