Sobotní večer nabídl výjimečné vystoupení. Klášterní kostel sv. Vojtěcha v Broumově rozezněly tóny jazzového Requiem Eternal Light. Jednalo se o teprve třetí provedení sedmidílné skladby skladatele a klavíristy Karla Růžičky. Kühnův smíšený sbor se sólistkou Lucií Silkenovou, Karel Růžička za klavírem, hráč na varhany Přemysl Kšica a komorní sólisté Karla Růžičky (Radek Krampl vibrafon, Ondřej Stajnochr kontrabas, Štěpánka Balcarová trubka) nabídli pod vedením dirigenta Marka Vorlíčka více než pěti stovkám posluchačů monumentální zážitek, za který sklidili potlesk vyprovázející muzikanty i pět desítek členů sboru až před bránu kostela. Nadšené publikum si vyžádalo přídavek, který byl skvěle zvoleným rozloučením s festivalem, který otevírá dveře unikátních barokních kostelů na Broumovsku hudbě částí jazzové mše Karla Růžičky modlitbou Our Father.

Broumovsko ho chytá za srdce

„Pro nás na pódiu v tak nádherném kostele to byl mimořádný zážitek. Publikum, pro které jsme hráli, nám nejen vrátilo energii, kterou jsme mu hudbou dali, ale my jsme od něj dostali ještě sto procent navrch. Jsem moc šťastný," řekl po skončení koncertu autor hudby Karel Růžička, který se na Broumovsko se vždy rád vrací.

„Zdejší kraj miluju, když se mi dnes při příjezdu otevřela broumovská krajina, chytilo mě to za srdce. Také všechna zdejší setkání se mi zaryla hodně hluboko a doufám, že to dnešní nebylo poslední, že se nám tady povede jednou zahrát mou jazzovou mši," těší se na návrat na festival Karel Růžička.

Více než 3 700 posluchačů

Stejně jako při devíti předešlých festivalových koncertech zaplnilo publikum i podesáté kostel do posledního místa. Desátý ročník festivalu Za poklady Broumovska přilákal více než 3 700 posluchačů, což je dosavadní rekord v návštěvnosti běžných festivalových koncertů. Rekordní je také částka, kterou publikum přispělo na dobrovolném vstupném na péči o kostely broumovské skupiny. Letos se v pomyslné festivalové kasičce sešlo více než 220 tisíc korun, což je o zhruba 15 tisíc korun víc než při dosud rekordním loňském ročníku. Nejvyšší návštěvnost letos zaznamenal úvodní koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové a tenoristy Štefana Margity, který navštívilo 846 lidí, příspěvek z dobrovolného vstupného činil více než 64 tisíc korun.

„Za deset let své existence vystoupilo na koncertech festivalu Za poklady Broumovska 570 účinkujících a navštívilo ho 29 tisíc posluchačů, kteří přispěli částkou téměř 1 400 000 korun na péči o zdejší unikátní kostely," rekapituluje desetiletou historii hudební události Jan Školník, ředitel agentury pro rozvoj Broumovska, která je pořadatelem festivalu.

„První ročník navštívilo 15 stovek lidí, nyní je to více než dvojnásobek. Před deseti lety činila průměrná výše dobrovolného vstupného 26 korun na jednoho návštěvníka, letos se blížíme částce 60 korun. Jsem velmi rád a děkuji festivalovému publiku, že je našemu festivalu věrné a že mu není lhostejný osud zdejších kostelů," dodává Jan Školník.

Poprvé v Teplicích nad Metují

Desátý ročník festivalu Za poklady Broumovska se konal od 27. června do 29. srpna 2015. Seriál sobotních koncertů odstartovali mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Štefan Margita. V deseti kostelích na Broumovsku se představili například houslistka Julie Svěcená s klavíristou Václavem Máchou, violoncellista Ivan Vokáč, Stamicovo kvarteto se svým norským hostem Engegård Quartet, Kubelíkovo trio, violoncellista Petr Nouzovský a hráč na akordeon Ladislav Horák či Dvořákovo trio. Vůbec poprvé festival zavítal do zrekonstruovaného kostela sv. Vavřince v Teplicích nad Metují koncertem varhanistky Daniely Valtové Kosinové a trumpetisty Lubomíra Kovaříka.

Nové zkušebny, sály, nahrávací studio a ubytovací kapacity, které vznikly v revitalizované části broumovského kláštera, přivítaly 25 účastníků hudebních kurzů hornistky Zuzany Rzounkové a jejích kolegyň z Tria La Muzika. (mh, bed)