Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec je nejvýznamnější akcí tohoto charakteru v rámci našeho kraje a jeden z největších festivalů v ČR. V posledních letech díky kvalitnímu obsazení všech programů zahraničními soubory, které ve svých zemích představují folklorní špičku, i tuzemskými soubory na vysoké kvalitativní úrovni, se zařadil mezi nejvýznamnější festivaly v Evropě.

Dnes program vrcholil průvodem městem a účastníci i návštěvníci se s festivalem rozloučí ve 13 hodin.

Festivalové střípky:

Víte, že…

●nepřehlédnutelná cedule „Mexiko“ na letišti přilákala dvě skupiny španělsky mluvících turistů? Dožadovali se autobusu do Jičína a pomoci s českým telefonním číslem. Poslali jsme je na informace.

●Mexičané milují chilli? Jen k obědu spotřebovali dávku Tabasca plánovanou pro všechny soubory na celý týden.

●dva z mexického souboru se dokonce vykoupali na Brodském, přestože neměli plavky? Neodradilo je to a koupali se v šatech.

●se Mexičané učí česky? Umějí pozdravit, poděkovat, poprosit a popřát dobrou chuť. A zajímavé je, že přes svou pověst „maňana“ jsou velice dochvilní a disciplinovaní.

●na obratníku Raka je zřejmě jiná vegetace než u nás? Soubor z Tchaj – wanu okouzlila úroda jablek na školní zahradě. Vyžádali si souhlas školníka a všichni si pořídili snímek jablky obalených starých stromů.

●na Slovensku řádí „brušná“ chřipka? Polovina slovenského souboru Rozsutec leží doma.

●Mexičané hned první festivalový den obdarovali pečovatelku náhrdelníkem z malých kávových zrn?

●slovenský soubor Vagonár nestihl slavnostní nástup o pouhých 15 minut? Takže vyfasovali guláš v lahvích a odjeli na Rozkoš.

●rozbitá „flaška“ je horší než teplá borovička? Při včerejším seznamovacím večírku slovenských souborů na Rozkoši to pár lahviček nevydrželo. Incidenty se neobešly bez nářků a slz.

●slovenský folklorní soubor Rozsutec je pojmenovaný podle nejkrásnějšího vrcholu pohoří Malá Fatra? Fatru se souborem pojí nejen název, ale také vytrvalý zájem lidí o originální terchovskou muziku, zpěv a tanec. Jedná se o svéráznou hudbu typickou pro „Jánošíkův kraj“.

●FS Rosénka má nyní 200 členů ve věku 3-35 let? Repertoár čerpá z oblasti hradišťského Dolňácka, Valašska aj.

●Mexičané byli včera v Havlovicích? Moc se jim tam líbilo, hlavně řeka. Celé odpoledne se v ní koupali.

●litevský soubor má velmi různorodé kroje? To proto, že každý kroj má svůj původ v jiné části Litvy. Předci účinkujících pocházejí z různých částí, proto má každý účinkující osobitý kroj.