Usmívají se. Drží se za ruce a při zvuku píšťaly a bubnu harmonicky tancují. Nemůžu od nich odtrhnout oči. Turecké tradice jsou opravdu odlišné od těch našich. To je jedno z vystoupení v přírodním areálu, kde se koná jeden z hlavních bodů programu už 60. Mezinárodního folklorního festivalu.

Už když sem mířím, slyším zvláštní hudbu. Na takovou melodii nejspíš nebude tancovat český soubor. Je tomu tak, v zářivých barvách na pódiu vystupují členové souboru z Indie. Lidé potleskem oceňují jejich jedinečnost. Podobný tanec jsem ještě neviděla. Areál ještě není tolik zaplněn návštěvníky, ale vypadá to, že diváků postupně přibývá. „Je to tady vážně hezké. Doufám, že nesprchne," obává se paní sedící vedle mě. Mezitím střídá orientálnost Indie česká tradice. Soubor Pentla ukazuje, že český folklor rozhodně stojí za udržování. Němci, kteří se pokouší získat si diváky po souboru Pentla, předvádějí párový tanec. Ženy mají modré, zelené, žluté a červené šaty a řádně roztáčejí sukně. Pak přichází na řadu turecký folklor.

Soubory se rychle střídají

Soubory se na jevišti rychle střídají. Diváci čím dál více zaplňují hlediště. Velkou pozornost upoutává Mexičan oblečený do tradičního úboru. Na hlavě má čelenku z opravdu dlouhého peří. Zakryty má jen nejnutnější partie. Rozhodně mu nemůže být moc teplo. I tak se usmívá a ochotně se se všemi fotí. Na pódium přichází tanečníci z Gruzie. Již podle uvítacího potlesku poznávám, že se na ně hodně lidí v hledišti těšilo. A měli tedy na co. Tanečníci v černém nebo červeném částečně kožešinovém oblečení předvádějí zajímavé kreace. Doplňují je tanečnice v modrobílých šatech. Jejich vystoupení má říz a diváci jsou nadšení.

„Moc se mi tady líbí. Já už jsem v úterý byla v Dobrušce, tam byly tři z těchto souborů dopředu. Byli tam úplně úžasní Mexičani, tak čekám, až budou tady. Jinak z těch co vystoupily, se mi moc líbila Gruzie a Turci. Oni tam byli mužský vepředu, tak možná i proto," sděluje mi Hana Synková, jedna z návštěvnic.

Teď už se na Mexičany taky těším. Když na ně dojde řada, na pódium nastupují ženy v různorodých krojích. Mají složité barevné šaty, ale i jednoduché bílé. Pak je doplňují i muži. Všichni společně zpívají Viva la Mexico. Ukazují rozdílnost a různorodost své země. Po Mexičanech už čekají Evropské soubory. Odpolední sobotní program uzavírají děti ze zdejšího souboru Hadářek. Červený Kostelec znovu ukázal, že k němu folklor patří. A svým festivalem dokázal nadchnout nejen diváky, ale i vystupující.

Zdroj: Youtube

Daniela Erychlebová