Už jen pár dní dělí příznivce dobrého jídla a pití od největšího svátku, který je letos čeká na východě Čech. Festival Gurmán se uskuteční v sobotu 30. dubna a v neděli 1. května v královéhradeckém Festivalparku.

V sousedství letiště se představí přes dvacet restaurací, patnáct pivovarů, návštěvníky čeká zahájení chřestové sezony, kuchařské a barmanské exhibice, ochutnávky vín, cizokrajné kuchyně, soutěže v přípravě kávy i farmářský trh.

Dostanete šanci ochutnat degustační porce vybraných regionálních restaurací, mezi kterými nechybí například loňský vítěz - restaurace Řeznictví Uhlíř Jaroměř.

Republikoví mistři grilování připraví lahodné steaky ze čtyřicet dní uzrálého českého hovězího. A dojde na kuchařské exhibice, o které byl při loňském ročníku Gurmán festivalu obrovský divácký zájem. O své tipy a triky se podělí Jan Punčochář z Restaurantu Le Terrior, šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus, nekompromisní Zdeněk Pohlreich, reprezentující Restaurant Divinis a Imperial, ale i mnozí další.

„Chceme lidem představit naše špičkové kuchaře. Je na čase v lidech zbořit vžité představy, že kuchař je umaštěný a tupý tvor pohybující se v kuchyni. V zahraničí jsou nejlepší kuchaři lidmi zbožňováni a médii hýčkáni stejně jako hvězdy showbyznysu, s nímž má kuchařské řemeslo mnoho společného,“ říká Ivan Vodochodský, který se na organizaci festivalu podílí.

„Proto jsem šťasten, že na letošní Gurmán festival přijal pozvání můj kamarád a učitel, první a zatím jediný český držitel nejvyššího kuchařského ocenění - michelinské hvězdičky, šéfkuchař Pavel Pospíšil, který má svůj skvělý restaurant Pospisil´s Krone v německém Bühlu. Pavel vloni přiletěl i se svým týmem soukromým letadlem festival pozdravit, lidé ho nadšeně uvítali, on si dal pár ochutnávek a s příslibem, že se tu příští rok ukáže, zase odletěl. No a své slovo splnil,“ usmívá se Vodochodský.

Zapíjet se bude vybranými pivy z nabídky patnácti pivovarů, od světlých přes tmavá, od silných k nealkoholickým, ale také speciální, ovocná, kvasnicová.

V rámci doprovodného programu se představí nejlepší baristé a soutěž Barista Open, kterou doprovodí přednášky o přípravě kávy, její kvalitě a působení na zdraví.

„Káva letos dostane ještě více místa než vloni, stejně jako vína, kterým věnujeme celý hangár. Zpestření přinese i Svět na talíři, perličky z cizokrajných kuchyní, jimž poprvé věnujeme vlastní prostor,“ vysvětluje Ivan Vodochodský. „Zajímavá bude sobotní prezentace partnerského slovinského města Novo mesto, kde ochutnáme speciality jako víno Cviček nebo pražen krompir, což jsou pečené brambory,“ říká Vodochodský.

Návštěvníci mohou načerpat inspiraci při sledování filmů s gastronomickou tematikou, které byly oceněny na Mezinárodním festivalu gastronomických filmů a pořadů Znojemský Hrozen.

Nejmladší návštěvníci se navíc mohou vyřádit v hlídaném dětském koutku plném kreativních her.