Posledních deset dnů divadelní sezony bude v Hradci Králové tradičně patřit souborům a představením věhlasných i méně známých domácích scén, experimentálních divadel a nejzajímavějším zahraničním souborům, které pro letošní přehlídku objevila dramaturgie festivalu v celé Evropě.

Na všech scénách pořádajícího Klicperova divadla, v Divadle Drak, v Orlovně i na open air scénách v Žižkových sadech, v atriu Radnice a na nádvoří Regiocentra Nový pivovar divadelníci odehrají neuvěřitelné dvě stovky představení.

K nejatraktivnějším hostům přehlídky každoročně patří pražská divadla. Letos se návštěvníci festivalu můžou těšit na představení Činoherního klubu – inscenaci hry Milana Kundery v režii Ladislava Smočka Ptákovina nebo na cenami ověnčenou adaptaci Kafkova Procesu, kterou do Hradce Králové přiveze Divadlo Komedie. Celý jeden den (28. červen) pak bude patřit kultovní scéně Divadla Na zábradlí.

Výčtu zahraničních souborů, které vstoupí do letošního festivalového dění, vévodí Compagnie Jose Manuela Cano Lopeze a Tours-La Riche, která hradeckým divákům nabídne svoji nejnovější tajuplnou inscenaci Kabaret před svítáním.

Domovskou scénou mladých divadelníků se letos nejspíš stane nádvoří Regiocentra Nový pivovar, kde se téměř nepřetržitě budou střídat především taneční a pohybová divadla a soubory.

Velkou premiéru bude mít letos bytové divadlo – komorní představení v reálných bytech pro pár lidí.

Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů v Hradci Králové potrvá do 30. června.