Holandský malíř Roeal Jeroen van der Linden, který už tři roky žije v Praze, se nechal inspirovat u „protinožců“ při své cestě do australského Sydney. „Tvorba tohoto umělce se vyznačuje výraznou barevností obrazů,“ uvedl kurátor galerie Luděk Rathouský. Právě barevnost upoutá diváka na první pohled. Kdo by ale hledal realistickou, prvoplánovou krajinu, tak nepochodí. Abstraktní tón naznačuje, že Roeal vsadil na pocity a emoce.

„Při tvorbě těchto krajin jsem vycházel ze zážitků při cestování do Sydney. Na obrazech jsou jasné barvy inspirované východem i západem slunce. Představují úsvit a ty lehce temnější barvy západ slunce,“ vysvětlil holandský umělec, který potvrdil, že určitá dávka abstrakce v jeho obrazech zakotvila. „Nechává malbu tímto směrem plynout a nebrání se tomu,“ říká Rathouský.

Holandský malíř Roeal jeho slova potvrzuje. „Na některých obrazech je tvář krajiny patrná. Tady na těch, které nyní vystavuji v Luxferu, jde spíše o přenesení pocitů z cestování na plátno. V krajině kolem Sydney se totiž razantně měnily teploty vzduchu, třeba od deseti do pětatřiceti stupňů. Zachytil jsem při těch změnách své emoce, které jsem pak více než přesný přenos krajiny, namaloval na plátno,“ prozradil Roeal Jeroen van der Linden.

Ten absolvoval studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Amsterdamu. Po studiích pobýval například v New Yorku či ve francouzském městě Bordeaux. Při svém putování si vzpomněl, že byl v devatenácti letech v České republice a moc se mu tam líbilo. „Řekl jsem si: proč ne? Rozhodl jsem se, že se přestěhuji do Prahy a nelituji,“ dodal malíř, jehož výstava v Galerii Luxfer potrvá do 24. září.

Hynek Šnajdar